El sindicat USTEC-STEs (IAC) ha emès una nova amenaça de vaga programada per setembre, a menys que arribin a un acord amb el Departament d'Educació i l'acabada de nomenar consellera, Anna Simó, abans de finalitzar el curs, amb l'objectiu de revertir les retallades al sector. Segons el sindicat, l'acord ha de contemplar diverses demandes que consideren fonamentals. En primer lloc, reclamen el reconeixement del deute pels estadis que no han estat remunerats i la garantia d'un termini concret per al seu pagament. També exigeixen una equiparació salarial per a tot el professorat de formació professional. A més a més, sol·liciten una reducció de dues hores lectives per als docents majors de 55 anys. A banda d'això, USTEC insta la nova consellera, Anna Simó, a què s'inclogui per escrit el compromís del Departament per negociar el calendari escolar i treballar en un nou pacte d'estabilitat.
Durant una roda de premsa, el coordinador de la secretaria d'acció sindical d'USTEC, Andreu Montbrú, ha afirmat que les negociacions es troben en una "fase avançada" i que consideren "viable" arribar a un acord satisfactori. Segons les seves paraules, el sindicat "se sent fort" després dels canvis recents al Govern, que han culminat amb la destitució del titular d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Aquesta situació reforça la postura del sindicat, que no està disposat a acceptar "qualsevol acord". També demanen que el canvi de consellera, ara amb Anna Simó, no sigui merament superficial, sinó que suposi un "canvi substancial en l'actitud i la governança del Departament".
Demandes del sindicat: equiparació salarial a l'FP i 2 hores lectives menys als majors de 55 anys
Així doncs, el sindicat ha posat de manifest la seva demanda de mesures "mínimes" per a la signatura d'un acord abans de finalitzar el curs escolar actual i posar fi al "cicle de confrontació" dels últims dos anys. En aquest sentit, exigeixen que l'acord contingui el reconeixement del deute pels estadis no remunerats i l'establiment d'un termini de pagament, l'equiparació salarial per a tot el professorat de formació professional, i la reducció de dues hores lectives per als docents majors de 55 anys. Segons el sindicat, aquests tres punts són àmbits on les posicions s'"han aproximat" després de mesos de negociació, i ja el passat gener el departament es va mostrar favorable a assumir-los.
No obstant això, USTEC insisteix a mantenir sobre la taula la negociació per a la retirada del nou calendari escolar, que estableix l'inici del curs el 6 de setembre. El sindicat admet que és complicat aconseguir canvis per al pròxim curs, però insta el departament a comprometre's per escrit a mantenir aquesta negociació oberta. L'objectiu del sindicat és que el curs escolar torni a començar el 12 de setembre, com era habitual.
Per al sindicat, el "gran error" del mandat de Cambray va ser la "imposició" del nou calendari, que va ser una decisió presa pel Govern "sense tenir en compte la negociació col·lectiva". Creuen que aquest error ha marcat els darrers dos anys i ha culminat amb el cessament del conseller. Pel que fa al calendari, el sindicat també exigeix a la nova conselleria que elimini la mesura de presencialitat obligatòria dels docents durant el mes de juliol, una mesura que actualment no s'aplica a causa d'una moratòria imposada pel departament.
La consellera Anna Simó assegura que “refer” la confiança entre l’administració i la comunitat escolar és una de les seves prioritats
La consellera d’Educació, Anna Simó, s’ha adreçat aquest dilluns al personal docent i ha assegurat que “refer” la confiança entre l’administració i la comunitat escolar és una de les seves prioritats. Una setmana després de prendre possessió del càrrec, Simó ha demanat als docents i al personal PAS i PAE una “corresponsabilitat” per començar un diàleg “obert” i “sincer” amb l’objectiu d’afrontar conjuntament els reptes i atendre les necessitats de l’alumnat. Simó ha reconegut que des del departament cal treballar “a fons” per facilitar la feina als equips directius, i millorar els procediments i “certs processos” perquè no siguin “tan feixucs”. La consellera espera consolidar millores en els pròxims mesos amb la “complicitat” de la comunitat educativa.
Simó ha dit que és "conscient" de la feina que han dut a terme els professors "en un any de molta complexitat": "Sou un puntal del sistema educatiu i heu hagut d'assumir situacions complexes i canviants en què la feina s'ha multiplicat", ha assenyalat la consellera. Simó s'ha compromès a "continuar" el camí per sortir de la dinàmica de retallades imposades fa una dècada.