El sindicat de mestres USTEC STEs, el principal del sector i que forma part de l'organització Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), han fet una crida a sumar-se a la vaga general feminista del 8 de març en l’àmbit d’ensenyament. “En ensenyament som un 75% de dones treballadores, és important que totes les treballadores de l’ensenyament ens hi sumem a aquesta vaga”, diu Teresa Esteve, de la Secretaria de la Dona d’USTEC-STEs. Els representants dels mestres defensen que cal fer visible en l'àmbit de l'ensenyament la precarietat laboral que encara s’evidencia, la necessitat de canvis de rols en el sistema patriarcal i prevenir la violència masclista.
Per això fan una crida a la participació de tot el professorat, amb una convocatòria de 24 hores reivindicativa en l’àmbit escolar, per poder evidenciar el paper de les dones en tots els àmbits de la vida. “Les dones hem d’aturar l’activitat, i són els homes que hauran d’assumir aquests rols i repartir-se les tasques”, afirma Esteve.
Aquest any la jornada és més reivindicativa que informativa, perquè “s’han de restablir nous models i serveis que siguin reals i senzills”, segons Esteve. Creuen fermament que la solució és la coeducació perquè això canviï, i per fer-ho “hauria d’haver-hi un professor de coeducació en tots els centres educatius, ja que a partir de la coeducació és d’on podem canviar tots aquests rols i estereotips de gèneres”.
Vaga internacional
L’any passat ja va haver-hi algunes aturades simbòliques. El que es farà aquest any és una vaga internacional. Això ha anat evolucionant a través de la feina de les feministes i pel moviment feminista, “moviment que s’ha eixamplat, perquè s’estan fent visibles moltes injustícies”, diu Mireia Valentin, de la Secretaria de la Dona. Avui en dia les dones tenen diferents recursos i diferents organismes on poden anar a denunciar aquestes desigualtats. La vaga és per “reivindicar des dels assetjaments més greus, de sang, fins als més lleus, de miradetes i tocaments”, diu Valentin, “les dones ens havíem de plantar i fer una vaga general, el 8 de març, que és el nostre dia simbòlic”.
Des de la Secretaria de la Dona del sindicat exposen recursos didàctics per poder treballar a l’aula, pel dia 8 de març, el doctorat ha arribat a propostes educatives amb una “visió més de gènere”. El que volen és ensenyar als alumnes que les vagues tenen un sentit i un objectiu i són per millores, sobretot, en igualtat.