El curs escolar començarà amb una vaga el 6 de setembre convocada pels sindicats Ustec·Stes, CGT Ensenyament i Intersindical-CSC, tal com van anunciar dimecres els convocants. Aquest dijous els sindicats han amenaçat en ampliar la vaga amb molts més dies i han reclamat a la nova conseller d’Educació, Anna Simó, que “rectifiqui i comenci el seu mandat amb una actitud negociadora”. La convocatòria de vaga tirarà endavant el 6 de setembre si no s’atenen les seves reivindicacions laborals.
En declaracions als periodistes davant del Parlament, amb motiu del reinici del debat monogràfic d’educació, els sindicats han instat a Simó a què demostri una mentalitat diferent del caràcter “autoritari” del conseller sortint, en referència a Josep Gonzàlez-Cambray. Segons recull l’agència Europa Press, els sindicats han demanat que “es retornin les condicions laborals perdudes des de fa més de 10 anys”, com els sexennis, l’equiparació salarial de l'FP, la reducció de dues hores lectives a les docents majors de 55 anys, derogar l’ordre de calendari o un pacte d’estabilitat.
Els sindicats animen el professorat a posar fil a l'agulla i organitzar-se en assemblees per decidir com articular les reivindicacions, i han urgit a posar fi a “el maltractament que pateixen en els centres educatius, amb el descrèdit de la professió, amb la manca de recursos estructurals i amb l’intrusisme” del sector privat en l’educació.
La portaveu d’Ustec·Stes, Iolanda Segura, ha dit que “s’havia de fer aquesta pressió” convocant vaga perquè, segons ella, significa llançar un missatge al Govern que volen canvis en les dinàmiques de les polítiques educatives. El portaveu de CGT Ensenyament, Miquel González, ha afirmat que amb la consellera Simó i un “canvi en la forma de fer pot afavorir la comunicació amb els sindicats”, però que és necessari un acord per escrit que es voldrà negociar les reivindicacions del professorat i la comunitat educativa.
Per la Intersindical-CSC, Marc Santasusana, ha valorat positivament un cert canvi de tarannà amb Simo, però ha insistit en el fet que es prenguin mesures: “Si la consellera vol que desconvoquem aquesta vaga ha de començar a prendre mesures urgents que canviïn clarament la dinàmica”.
Debat al Ple del Parlament
Aquest dimarts a la tarda, el Parlament va celebrar un ple monogràfic d'educació que va servir per monitorar l'estat de salut del sistema i per prendre el pols al sector. El debat, que es va allargar unes tres hores, va estar marcat per les crítiques a la gestió de l'exconseller del ram, Josep Gonzàlez-Cambray, i per les males estadístiques en fracàs i abandonament escolar (Catalunya és un dels territoris amb una de les pitjors dades a escala espanyola i europea), així com els darrers resultats obtinguts en comprensió lectora, que situen el territori català a la cua dels rànquings. Tanmateix, tant el Govern com Junts per Catalunya i la CUP van posar el focus en la importància de combatre "l'onada involucionista" contra el català, tenint en compte les ofensives contra la llengua que el Partit Popular i Vox estan impulsant al País Valencià i a les Illes Balears. Amb tot, no és una qüestió que hagi escapat dels retrets al Govern: els juntaires i els cupaires també van instar l'executiu a fer més esforços en aquesta matèria.