Després de les infermeres, els professors. Enmig de la vaga organitzada per les infermeres contra el nou conveni negociat per la Generalitat, els sindicats educatius s'han organitzat aquest dimecres per exigir al Govern la reversió de les retallades que s'arrosseguen des del 2010, una demanda històrica que encara no s'ha complert. A més de reunir-se amb la Conselleria d'Educació per negociar la millora de les condicions laborals, els sindicats amb presència a la mesa sectorial —USTEC, Professors de Secundària, CCOO, CGT, Intersindical, UGT i EUSOC— han convocat concentracions i encartellades als serveis territorials i als centres educatius "com a mesura de pressió".
La problemàtica gira al voltant de la negociació per aconseguir que s'acabin de revertir les retallades després de la darrera gran crisi econòmica. En una conversa amb ElNacional.cat, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha explicat que aquesta és una demanda "irrenunciable" i que s'ha de resoldre "ja". Els sindicats situen com una línia vermella el reconeixement del deute generat pels primers sexennis que es van cobrar als nou anys d’antiguitat i no als sis. Les organitzacions laborals calculen que al voltant del 30% de la plantilla podria estar arrossegant aquest retard per la modificació que es va fer el 2012 arran de les retallades i alerten de la pèrdua de poder adquisitiu que implica. Segons els sindicats, el Departament està d'acord a tornar a posar el comptador als sis anys, però no amb el reconeixement del deute generat des d'aleshores, i que tindria un cost de "més de 150 milions d'euros".
També hi ha dos punts més sobre la taula. D'una banda, els sindicats exigeixen la calendarització de la reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys, una mesura que ja existia per rebaixar la "sobrecàrrega" de feina però que després va convertir-se en hores complementàries. Les organitzacions sindicals consideren que és més fàcil que aquí puguin apropar posicions, tot i que encara hi hagi aspectes per “polir”, han assenyalat. D'altra banda, els sindicats també volen aconseguir l'equiparació salarial del professorat tècnic de Formació Professional que no té titulació universitària, una qüestió amb la qual també consideren que s'arribarà a un acord aviat.
Les negociacions, "en punt mort"
Ara bé, malgrat l'optimisme que volen retenir les organitzacions —a principis d'any van aconseguir acostar posicions amb l'exconseller Josep Gonzàlez-Cambray abans de l'arribada d'Anna Simó, amb qui s'ha hagut de començar a negociar de nou—, aquestes consideren que les negociacions amb el Departament d’Educació per millorar les condicions laborals “continuen en punt mort”. Així ho ha afirmat Iolanda Segura a la sortida de la reunió de la Mesa sectorial d’aquest dimecres. Les organitzacions retreuen a la Conselleria “immobilisme” en les negociacions i, en aquest sentit, destaquen que no hi ha “cap avanç” en el reconeixement del deute dels sexennis. Els sindicats entregaran una contraproposta de cara a una nova reunió, prevista pel dijous 21 de desembre.