La protesta contra la modificació del calendari escolar ha acabat amb l’ocupació del Departament d’Educació. Els sindicats del món educatiu han entrat dins l’edifici quan faltaven pocs minuts per a les 12 del migdia després d’haver convocat una concentració en la qual s’ha demanat la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; i la protesta s'ha allargat fins al punt que els manifestants han decidit passar la nit a l'edifici del Departament. Es tractava d’una manifestació per criticar la decisió d’iniciar el curs escolar el 5 de setembre i ha acabat amb l’ocupació de la conselleria. Finalment, la mediació entre els manifestants i els treballadors del Departament ha aconseguit arribar a un pacte: la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, s'ha reunit amb un representant de cada sindicat als despatxos del Departament. Els sindicats són USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical i Professors de Secundària (Aspepc). Ara bé, insisteixen que la intenció és reunir-se amb el conseller d’Educació.
La reunió ha acabat a primera hora de la tarda. Les dues parts han declarat als mitjans de comunicació quines són, a hores d’ara, les seves posicions. I de moment són bastant diferenciades. Els manifestants asseguren que no abandonaran l’edifici fins que Educació no decideixi fer-se enrere en la mesura del calendari. De fet, ho han deixat per escrit en un comunicat que signen tots els sindicats que han vingut a manifestar-se al Departament aquest dijous. I Patrícia Gomà ha informat que el Departament està obert a negociar “el com”, però no “el què”. Encara que no ha concretat en què es tradueix negociar “el com”, sí que ha deixat clar que la decisió d’avançar el calendari escolar està presa, i que no hi ha marxa enrere.
Minuts més tard, membres d’USTEC s’han reunit als passadissos de l’edifici per valorar què poden fer a continuació. Una de les coses que de moment tenen clara és que fan una crida a tot el professorat català a venir al Departament d’Educació i sumar-se a l’ocupació. Asseguren que no renuncien a reunir-se amb Cambray. De fet, sostenen que no abandonaran el Departament fins que no s’hi presenti el conseller. Es mostren oberts a trobar-se també amb ell un altre dia a condició que Educació suspengui de manera temporal la decisió d'avançar el calendari escolar.
Amenaça de vaga
Abans de tot això, però, els manifestants han declarat davant dels mitjans de comunicació que la protesta inicial no només condemnava la manera com es va anunciar la modificació del calendari escolar, sinó que també consideren que la mesura en si mateixa atempta contra els drets dels treballadors. En aquest sentit, han assegurat que no descarten anar a la vaga si el Departament tira pel dret amb aquesta mesura. Anar a la vaga és una mesura que es contempla des de tots els sindicats. “Arribarem fins al final”, manifestava, per posar un exemple, una de les portaveus d’UGT.
Ara per ara, la situació està prou calmada als passadissos del Departament. Els manifestants xerren en veu baixa, i estan convençuts que no es mouran. Tothom està preparat per passar-hi la nit. En algun moment l’ambient ha estat festiu. Un altaveu ha arribat fins a l’última planta de l’edifici, i els sindicalistes han cantat i ballat cançons. Asseguren que la cosa va per llarg, ja que esperen que els seus companys se sumin a la protesta.
Cambray respon
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha tornat a defensar el canvi en el calendari escolar i ha afirmat que si tot el que alguns critiquen són les formes és perquè no hi ha res més a criticar. "No escoltarem mai l'immobilisme", ha dit, i alhora ha insistit que la modificació del calendari era una demanda històrica i que s'ha pres en benefici de l'alumnat. Ha lamentat "la crítica per la crítica" i ha afirmat que ell és conseller "per prendre decisions". Cambray explicarà dilluns la decisió al Consell Escolar, com ha assegurat que ja tenia previst, i ha assegurat que es poden incorporar millores a la seva proposta, com ha defensat que s'ha fet sempre.