Ecologistes en Acció ha presentat aquest dimecres l'informe Banderes Negres 2024, que recull les afeccions ambientals més greus al litoral de Catalunya i de la resta de l'estat espanyol. Com cada any des del 2005, se n'atorguen dues per província: una per contaminació i una altra per mala gestió ambiental. Així, hi ha sis banderes negres a la costa catalana per a l'estiu 2024: quines són?

🏖️ Aquestes són les platges de Catalunya amb bandera blava el 2024

Abans de res, cal destacar que l'entitat ecologista enguany ha remarcat el que consideren "un dels problemes socials i ambientals més grans de la costa": la turistificació i urbanització del litoral. Amb aquestes banderes negres, des d'Ecologistes en Acció pretenen assenyalar les conseqüències d'aquesta turistificació en l'abús de l'espai de bany i natural per part d'estiuejants a la Costa Brava.

Turistificació i concentració de plàstics

D'altra banda, l'informe també recull un altre problema ambiental greu: l'alta concentració de plàstics, principalment en referència als pèl·lets. Cal recordar que a principis d'enguany hi va haver un important abocament de pèl·lets a la costa gallega, tot i que el problema no era exclusivament de Galícia. De fet, Catalunya té la platja més contaminada per pèl·lets de tot l'Estat. Els ecologistes assegura que l'alta contaminació per plàstic arriba fins a les platges de la Costa Daurada, "gairebé més plàstiques que sorrenques", afectades pel gran problema ambiental derivat dels abocaments de pèl·lets de la petroquímica de Tarragona.

En resum, les banderes negres de les demarcacions de Barcelona i Tarragona subratllen "l'artificialització de la costa, amb els problemes d'erosió i pèrdua que suposa". "Gairebé tota la costa del Barcelonès està sota l'asfalt i s'intenta conservar amb pedaços, en comptes d'aturar-hi la urbanització; a Tarragona, a l'espai històric de la Savinosa, també s'hi pretén pavimentar un camí, quan la realitat és que no caldria", afegeix l'entitat ecologista. 

1. Platja de la Pineda

A Vila-seca (Tarragonès) hi ha la platja que rep la proporció més alta de pèl·lets, la platja de la Pineda, segons el Ministeri de Transició Ecològica. Tanmateix, cal insistir en el fet que tota la Costa Daurada pateix aquesta contaminació. Des d'Ecologistes en Acció diuen que la causa seria la mala gestió dels residus de les indústries petroquímiques i reclamen que les administracions regulin al voltant d'aquest problema, que també afecta tot el Mediterrani.

Platja de la Pineda, Vila seca / ACN
Platja de la Pineda, Vila-seca (Tarragonès) / ACN

2. Preventori de la Savinosa

L'any passat el preventori de la Savinosa  ja va rebre una bandera negra, però per un motiu diferent. Enguany, el problema detectat és el projecte de la Diputació de Tarragona per construir un vial de 5 metres d'amplada pel camí de ronda al seu pas pel preventori de la Savinosa, "sense tenir en compte la destrucció que implicarà dels hàbitats d'interès natural". De fet, els ecologistes asseguren que tampoc hi ha "necessitat" perquè hi ha un carril bici a 200 metres, que fa el mateix recorregut que es pretén construir.

Cami de ronda preventori de la Savinosa / ACN
Estat actual del camí de ronda del preventori de la Savinosa, abans de les obres / ACN

3. La costa del Maresme

Segons Ecologistes en Acció, la costa del Maresme està excessivament urbanitzada i artificialitzada. Això fa que sigui més vulnerable davant els efectes de la crisi climàtica i l'escalfament del Mediterrani, com ara l'augment del nivell del mar i tempestes de caràcter tropical. Hi ha veus expertes que destaquen la necessitat de desurbanitzar i desrigiditzar les zones litorals més antropitzades i exposades als riscos climàtics, o més properes a espais naturals, per recuperar la dinàmica dels ecosistemes litorals en la mesura del possible. Tanmateix, l'entitat assegura que ni la Generalitat ni la Direcció General de Costes ofereixen mesures útils i continuen plantejant la construcció de nous ports esportius, edificacions, dics i espigons.

Fort onatge tren R1 Mataro, Maresme / ACN
Un tren de la línia R1 a Mataró (Maresme), davant d'un fort onatge / ACN

4. Les tres xemeneies de Sant Adrià del Besòs

A les tres xemeneies de Sant Adrià del Besòs hi ha un projecte urbanístic per construir gairebé 2.000 habitatges, a més d'oficines, comerços i 20.000 metres quadrats d'hotels. Una plataforma de 44 associacions, entre les quals hi ha Ecologistes en Acció, han presentat un recurs per evitar-ne el desenvolupament, defensar la renaturalització de la zona i denunciar la contradicció en l'actual situació d'emergència climàtica. Es tracta d'un dels pocs racons del litoral barceloní que està encara sense urbanitzar, a més d'estar ubicat en una zona inundable i més densament poblada d'Europa.

Tres xemeneies Sant Adria Besos / Europa Press
Les tres xemeneies de Sant Adrià del Besòs / Europa Press

5. La Costa Brava

No hi ha un punt concret, sinó que les embarcacions privades suposen un problema al llarg de la Costa Brava: erosionen l'entorn natural, malmeten la biodiversitat marina i generen situacions de risc a causa a la manca de control de les seves activitats. A més, sempre segons Ecologistes en Acció, algunes d'elles envaeixen la zona reservada als banyistes i sobrepassen la franja que marca la llei de costes. Finalment, el fondeig de les embarcacions afecta negativament les praderies de posidònia.

Embarcacions fondejades a cala del Cau de Palafrugell, Costa Brava / ACN
Embarcacions fondejades a cala del Cau de Palafrugell, Costa Brava / ACN

6. La Farella

L'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) ha tramitat l'aprovació provisional d'un PMU per construir 62 habitatges en un terreny a la Farella, l'última pineda a la costa de Llançà. És a dir, un reducte de vegetació i fauna mediterrània en una població molt definida pel ciment i la urbanització, segons l'entitat ecologista.
 

Platja pineda la Farella, Llanca / Visita Costa Brava
La Farella, Llançà (Alt Empordà) / Visita Costa Brava
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!