L’any 2025 ha arrencat molt negre a les carreteres de Catalunya i amb el director general de Trànsit, Ramon Lamiel, en el punt de mira de l’oposició, que en demana la dimissió per la seva incapacitat, asseguren des de Junts, per posar ordre, entre d’altres, a l’AP-7, una de les carreteres més conflictives d’aquest primer trimestre. Durant els primers mesos de 2025 s’han registrat, a tota la xarxa viària de Catalunya, 41 víctimes mortals. Un 46,6% més respecte al mateix període del 2024. Unes dades que esgarrifen. La consellera Núria Parlon, titular d’Interior i Seguretat Pública, ha comparegut a la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya per donar explicacions als grups parlamentaris.

La consellera, que ha comparegut acompanyada del cada cop més qüestionat director general de Trànsit i també del cap dels Mossos d’Esquadra, el comissari en cap Miquel Esquius, i la comissària de la Divisió de Mobilitat, Mònica Luís, ha anunciat les mesures —ara per ara, pedaços— que es volen posar en marxa per frenar aquesta sagnia d’accidents mortals a Catalunya. En la majoria dels accidents (també els que acaben amb ferits greus, que han baixat mínimament en relació amb 2024, si bé, compensat amb les víctimes mortals, les dades no són bones tot i els malabars del director de Trànsit) hi intervenen l’excés de velocitat i també la presència d’alcohol i drogues, segons les dades provisionals de les investigacions dels accidents de trànsit dels darrers mesos. La sinistralitat ha mantingut el seu caràcter dispers, si bé les set víctimes mortals de la nit de Carnestoltes han disparat també la diferència.

Més carros radar per caçar conductors fitipaldis

Entre les mesures que la titular d’Interior i el director de Trànsit han anunciat al Parlament destaca la incorporació de sis nous carros radar —actualment n’hi ha quatre— i un altre helicòpter per continuar controlant la velocitat i la sinistralitat dispersa a la xarxa. Aquest desplegament es farà amb més freqüència a les vies amb una sinistralitat més elevada. Des de Trànsit es creu que el control, amb les consegüents sancions, és la millor arma que tenen els Mossos d’Esquadra per controlar la situació i reduir la sinistralitat, que és l’objectiu del departament: arribar, esperen, a reduir-la un 50% de cara al 2030, en comparació amb les dades del 2020. De moment, el pla necessita millorar. Parlon ha heretat una Direcció General de Trànsit amb el director general nomenat per l’anterior Govern, que planteja canvis a llarg termini i sense gaires novetats, tot i l’espectacular creixement de víctimes mortals i la congestió continuada, sobretot, a l’AP-7.

Nùria Parlón, consellera d'Interior al Parlament sobre trànsit / foto: Carlos Baglietto
Nùria Parlón, al Parlament, per palar de Trànsit / Foto: Carlos Baglietto

Els quatre carros que ja treballen han multat 110.000 conductors al llarg del 2024, cosa que representa que el 7% dels 2.500.000 vehicles analitzats circulaven a més velocitat de la permesa. Ha destacat aquesta xifra perquè, abans de començar a usar aquests sistemes de control de la velocitat, hi havia un 20% d’automòbils que no respectaven les limitacions. A més, Parlon ha detallat que Trànsit ha traçat 1.100 quilòmetres, del total de 12.000 de la xarxa viària interurbana, amb més concentració d’accidents en general i on, alhora, s’han registrat víctimes mortals o greus. Ha dit que en aquests punts els Mossos estan estenent les caixes taronges de radar i, a més, situen els seus radars mòbils.

Una de les estratègies que també implantarà Interior a les carreteres AP-7 i C-58, en el seu pas per Terrassa, és el sistema de velocitat variable, que ja funciona a Alemanya i França i que permet modular la velocitat abans d’arribar a zones de congestió per aconseguir que els vehicles s’incorporin a la zona de manera esglaonada. Des de Trànsit es vol fins i tot generar informació dinàmica, amb l’aplicació de la intel·ligència artificial, per reduir o augmentar la velocitat per trams, segons les retencions, i fins i tot alertar els conductors perquè busquin alternatives quan les cues superin la capacitat de les carreteres.

No se'n surten de controlar els camions a l'Ebre

Pel que fa als Mossos, la consellera també ha assegurat que es redimensionarà la plantilla de Trànsit dels Mossos per donar resposta a aquestes necessitats. Alhora, se seguiran ampliant els controls preventius que fa la policia, especialment els dirigits als conductors de motos, que es reforçaran coincidint amb l’arribada de la primavera, època de l’any en què els aficionats al motor incrementen les sortides. A banda, se seguirà treballant en col·laboració amb les policies locals, que, segons Trànsit, són les que millor coneixen d’on surten els grups de motards. Lamiel també ha anunciat que s’està estudiant intervenir sobre les vies que connecten amb aquesta autopista. La consellera també ha avisat que s’està provant un nou sistema de detecció automàtica d’infraccions d’avançament indegut, ja que tot i que s'han aplicat algunes restriccions, a la zona de les Terres de l'Ebre, on es limita l'avançament entre camions, actualment, ningú fa cas a les restriccions i els Mossos no saben com controlar-ho.

Nùria Parlón, consellera d'Interior al Parlament sobre trànsit ramón lamiel director / Foto: Carlos Baglietto
Junts demana la dimissió del director general de Trànsit, Ramon Lamiel / Foto: Carlos Baglietto

Trànsit està redactant un projecte per usar la intel·ligència artificial per, a través de panells informatius instal·lats a la C-35, C-32, C-60, C-17, C-59, C-58, C-16, A-2, C-15 i AP-2, alertar els conductors en cas d’accidents o retencions. En aquesta línia, es difondran missatges “incisius” que captin la seva atenció i se’ls recomanaran rutes alternatives per “minimitzar les retencions”, arribant fins i tot a prohibir les entrades a les carreteres si hi ha massa cues. Tot i això, aquest projecte va per llarg. S'espera que aquest 2025 s'en acabi la redacció i ningú a Trànsit s'atreveix a posar-hi data d'activació, fins i tot, si es podrà fer en aquesta legislatura en marxa. Més enllà de dimensionar la plantilla de Trànsit -s'espera un nou concurs d'ací a poc- i la compra de més carro-radars, la compareixença de la consellera no ha aportat gaires novetats, tot i complir l'expedient de la petició feta pels grups parlamentaris per donar explicacions de la situació actual amb el trànsit a Catalunya.

Junts demana la dimissió de Lamiel

Des de Junts, amb el diputat Josep Rius, portaveu del partit independentista a la comissió d’Interior, s’ha interpel·lat la consellera per recordar-li que el Govern de Salvador Illa va sumant peticions de dimissió. En aquesta línia, ha manifestat que “el president Illa no es cansa de repetir que Catalunya ha tornat a la normalitat, una normalitat que s’està convertint en un malson per als catalans”. “Tenen el país col·lapsat per terra, mar i aire. Ni aeroports, ni carreteres, ni trens. I la responsabilitat és de vostès perquè manen a tot arreu”, ha asseverat. “Els catalans deixen d’utilitzar els trens perquè no funcionen, i queden aturats a les carreteres perquè estan malmeses i col·lapsades per la inoperància del seu Govern”, han apuntat des de Junts. Rius ha tornat a demanar la dimissió o cessament de Lamiel i que “plantin cara al govern de Pedro Sánchez perquè compleixi amb els catalans”.