La sequera no dona treva al Priorat. Des d'aquest dilluns hi ha més talls en el subministrament de l'aigua a aquesta comarca, que és una de les més castigades per la manca de pluja a Catalunya. Segons ha avançat RAC1, a la Morera de Montsant i Escaladei, dos dels nuclis que concentren més atractiu turístic de la comarca, només hi raja aigua de boca durant vuit hores i mitja al dia. A més, diversos pobles d'aquesta comarca ja es preparen per a l'arribada de camions cisterna a finals d'estiu. La situació és dramàtica, ja que, arriba la temporada de verema i la manca d'aigua pot tenir unes conseqüències perjudicials per a un dels sectors claus, el vi. El president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez, ha assegurat a RAC1 que la situació que abans era "complicada" ha passat a ser "dramàtica". "Ja no sabem si podrem garantir l'accés a l'aigua de boca, però tampoc si es podrà garantir l'accés al principal sector econòmic, que és el del vi", ha reconegut. 

A banda dels dos pobles que ja han pres la decisió, Marcà i Porrera també es preparen davant la possibilitat d'haver d'implantar restriccions i de fer arribar aigua en camions cisterna, l'única solució per donar resposta a la situació d'emergència actual. 

Reserves dels embassaments, a la baixa

Malgrat haver sortit de la fase més complicada de la sequera a Catalunya, les reserves dels embassaments de les conques internes han baixat fins al 33,5%, tres punts menys que fa un mes, i pel que fa a les del sistema Ter-Llobregat, es troben al 35,7% de mitjana tot i les pluges dels darrers dies, segons dades recollides per Catalunya Informació. La responsable de comunicació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Montse Alomà, va indicar fa uns dies que les reserves perden entre 0,8 i 1 hectòmetre cúbic al dia i ha posat el focus en la sequera “molt extrema” en l’àmbit del Priorat i, en menor grau, l’Alt Empordà. Tot i que la majoria d’embassaments es troben millor que fa un any, l’ACA demana prudència en el consum d’aigua, tenint en compte que les altes temperatures el fan augmentar.

El passat mes de juliol, l'ACA va obrir la convocatòria d’una nova línia d’ajuts per al cofinançament del transport d'aigua en camions cisterna i l'execució d'obres d'emergència, amb una aportació de 2 milions d’euros, que se sumen als 8,7 milions d'euros ja atorgats. És la sisena línia d’ajuts d’aquest tipus convocada els últims dos anys i el termini per a presentar sol·licituds acaba el 2 de setembre de 2024. Les subvencions es podran destinar al transport d'aigua en camions cisterna i l'execució d'actuacions d'emergència, cobrint les mesures dutes a terme entre l’1 de gener de 2023 i el 30 de juny de 2024. Els ajuts oscil·laran entre el 30 i el 95% del cost total, en funció de la població censada, amb un límit de 100.000 euros.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!