Des de les 8 hores d'aquest matí la circulació dels trens de Rodalies i Llarga Distancia s'ha començat a reprendre progressivament, després que els tècnics d'Adif resolguessin la incidència en el sistema de telecomunicacions de l'Estació de França, el qual havia aturat des de primera hora el servei de trens a tota Catalunya. El portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha advertit que els trens circularan fora dels horaris i es trigarà a recuperar el servei habitual. Carmona ha explicat que els primers trens que comencen a circular surten de les estacions d'inici de línia. La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha avançat a Catalunya Ràdio que es calcula que uns 80.000 usuaris i 200 trens han estat afectats.  Per altra banda, el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Infraestructures, Jordi Puigneró, ha lamentat que amb Rodalies "quan no és un all és una ceba" i ha afegit: "Aquestes incidències no passen al Metro i FGC que gestionem nosaltres", reclamant el traspàs de competències. 

La incidència que ha deixat sense servei tot el sistema de Rodalies i Llarga Distància de Catalunya s'ha produït aquesta matinada mentre s'actualitzaven els sistemes informàtics del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona. Carmona ha exemplificat la situació amb la imatge d'una torre de control que no es pot comunicar amb els avions, per això, ha subratllat que en aquests casos s'atura tota la circulació per seguretat. Els únics trens que han esquivat la incidència han estat alguns de les Terres de l'Ebre, ja que aquests estan controlats pel centre de control de València, i no pel de Catalunya.

 

Transports alternatius 

L'aturada per seguretat de totes les línies des de l'R1 i l'R17 ha deixat a milers d'usuaris sense cap mena de transport. Renfe s'ha disculpat, però no ha pogut presentar cap alternativa, ja que es tracta d'una "incidència sobrevinguda". Malgrat tot recomanava la cerca de vies de transports alternatives, fins que cap a les 8 hores s'ha començat a recuperar la circulació.  

Tot plegat ha desembocat en centenars de persones cercant bussos o recorrent al vehicle privat. Des de primeres hores del matí, riuades de persones s'han desplaçat fins a les estacions d'autobusos de les seves localitats per mirar d'arribar als seus destins malgrat l'avaria. Malgrat això, molts usuaris denunciaven que les seves destinacions no eren accessibles a través d'altres transports públics que no fossin el tren. N'hi ha que han recorregut als seus vehicles privats, fet que s'ha notat lleugerament a les carreteres, les quals han hagut d'assumir més volum de cotxes que normalment.  Des de Trànsit alerten que a l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha fins a vuit vies que comencen a patir una circulació intensa. 

Cues de viatgers de Rodalies a Castelldefels / Foto: Carlos Baglietto

Des de TMB han informat a través de les xarxes socials que el Metro de Barcelona ha organitzat "un dispositiu especial per facilitar el flux de passatges amb els intercanviadors de Renfe". A més, han afegit: "Estem preparats per reforçar el servei i atendre la demanda que pugui arribar durant les pròximes hores".