Un equip d'experts italians i alemanys han fet una sorprenent troballa amb Ötzi, l'Home de Gel de fa 5.300 anys. I és que no era com pensàvem: possiblement era calb, amb la pell i els ulls foscos. És una imatge diferent de la qual teníem fins ara, d'un individu amb molt cabell i tant els ulls com la pell de color clar. La nova informació s'ha obtingut gràcies a un nou estudi genètic, del qual també cal destacar una ascendència inusualment alta d'agricultors de l'Anatòlia. Cal recordar que fa dos mesos ja vam veure una altra troballa sorprenent, d'una espasa de fa 3.000 anys que encara brillava.
Descobert als Alps italians l'any 1991 per uns turistes, l'Home de Gel del neolític tirolès és la mòmia més antiga preservada en gel que es coneix. D'ella se n'han fet tota mena d'anàlisis, que avancen alhora que les tecnologies. En aquesta ocasió, els esmentats experts han fet una anàlisi genòmica més completa i de més qualitat que les assolides fins a la data. El resultat? Tot un seguit de sorpreses, que s'han publicat aquest dimecres en un article a Cell Genomics.
L'europeu més fosc
És així que l'anàlisi ha revelat trets fenotípics com "una elevada pigmentació de la pell, un color d'ulls fosc i una calvície de patró masculí que contrasten fortament amb les reconstruccions anteriors, que mostren un home de pell clara, ulls clars i bastant vellut", ha assenyalat un dels autors, Johannes Krause (Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva). Aquestes troballes suggereixen que l'Home de Gel se semblava a la mòmia actual, que "és fosca i no té pèl".
La primera anàlisi del genoma va determinar que el seu to de pell era mediterrani-europeu, "ara se sap que és el més fosc que s'hagi registrat mai en individus europeus contemporanis". Així ho ha indicat l'autor Albert Zink (Institut d'Investigació Eurac, d'Itàlia), que ha afegit: "Abans es pensava que la pell de la mòmia s'havia enfosquit durant la seva conservació en el gel, però és de suposar que el que veiem ara és en realitat, en gran manera, el color original de la pell d'Ötzi".
La història dels europeus
De la mateixa manera, s'ha pensat que el més probable és que Ötzi ja no tingués una llarga i espessa cabellera perquè era un home madur. De fet, els seus gens mostren una predisposició a la calvície. "És notable com la reconstrucció està esbiaixada per la nostra pròpia idea preconcebuda d'un humà a l'edat de pedra procedent d'Europa", ha apuntat Krause.
Altres troballes han sigut el risc d'obesitat i diabetis de tipus 2 i la seva ascendència inusualment alta d'agricultors de l'Anatòlia, que recorda l'extraordinària història migratòria dels europeus. "L'equip es va sorprendre de no trobar rastre de pastors esteparis d'Europa de l'Est en l'anàlisi més recent del genoma de l'Home de Gel. Genèticament, els seus avantpassats semblen haver arribat directament d'Anatòlia sense mesclar-se amb grups de caçadors-recol·lectors", ha explicat l'investigador de l'Institut Max Planck. Sigui com sigui, encara no està clar si Ötzi és o no representatiu de la gent de la seva època i lloc. Per respondre la pregunta, futurs estudis hauran d'analitzar més individus de la mateixa regió i temps.