Unes 250 persones s'han concentrat aquest dissabte en una reconeguda platja de Menorca, la Cala en Turqueta, en una nova protesta per denunciar la massificació turística a l'illa. En concret, aquest grup de ciutadans, convocats per l'entitat ecologista GOB, s'ha coordinat per ocupar l'aparcament de la cala amb cotxes de residents durant unes sis hores i han omplert el primer autobús en direcció a l'espai, amb intenció de col·lapsar-lo. Al llarg del matí s'han trobat a la platja, des d'on han llançat un clar missatge: "SOS Menorca". "Aquesta acció no ha estat contra el turisme, sinó contra la massificació i el model de turistificació creixent que degrada les condicions de vida de la gent, i que degenera també el mateix producte turístic que tant s’han afanat alguns a promocionar", han explicat des de GOB, a través d'un comunicat.
La protesta, que se suma a les mobilitzacions fetes al llarg de l'estiu a Mallorca, Barcelona o Canàries, s'ha iniciat a primera hora del matí, amb intenció d'omplir la Cala en Turqueta d'un missatge reivindicatiu. "La platja ja va motivar reiterades mobilitzacions per evitar la urbanització que s’havia dissenyat en els anys setanta. Aquells moviments cívics van permetre que hagi arribat fins als nostres dies com una platja verge i icònica, i ens recorden que l’acció ciutadana va permetre llavors una via diferent per Menorca, i que ho pot fer també ara", expliquen des de GOB.
Així, aquest dissabte 250 persones s'han unit per assenyalar que l'indret "duplica o triplica la pressió humana hauria de tenir". Una situació que, segons els activistes, va més enllà d'aquesta cala i s'estén a tot Menorca. En aquesta línia, han apuntat que "l'illa rep un 30% més de cotxes a l’estiu dels que pot absorbir, milers de lloguers turístics il·legals que dificulten enormement l’accés a un habitatge a residents i treballadors".
Després d'ocupar l'aparcament i el primer autobús de la línia que porta els banyistes fins a la Cala en Turqueta, els convocants han creat missatge sobre la sorra amb tovalloles i cossos. Entre les reivindicacions del GOB, hi ha buscar "una altra via per Menorca" per "frenar una pressió turística que augmenta" i, a la vegada, "exigir el dret a un habitatge". També reclamen salvaguardar els "recursos d'aigua", diversificar l'economia i "que la gent jove que ha sortit de Menorca per a formar-se pugui tornar a l’illa i trobar-hi una manera digna de viure-hi".