Manifestació amb pocs precedents. Aquest dissabte Barcelona ha acollit una marxa des del Parlament fins a la plaça de Sant Jaume liderada pels sindicats de la policia de Catalunya que ha comptat amb centenars de persones, la majoria agents dels Mossos d'Esquadra, en un clam per la "seguretat pública", compromesa i en joc, segons ells, els darrers mesos.
Unes 2.000 persones han caminat pels carrers de la ciutat entre sirenes, xiulets i petards. En l'arribada a la plaça de Sant Jaume uns agents han encès una traca just davant de la porta del Palau de la Generalitat.
La marxa ha volgut reivindicar la seguretat pública i la “dignitat policial” i ha posat en relleu que la via que ha posat sobre la taula el Parlament de Catalunya en la revisió del model d’ordre públic, després de saber-se que serà la CUP, amb Dolors Sabater, qui en presidirà la comissió, no està avalada pels sindicats.
Tots els sindicats policials units
La marxa ha estat convocada per tots els sindicats dels Mossos d’Esquadra -SAP-FEPOL, USPAC-USCOP, SPC, SME, CAT-ME, Seimei-FEPOL, SICME, AFITCME i SEI- i de les policies locals -SICPOL, SFP-FEPOL, SAPPL i SAPOL-, la marxa també ha congregat associacions professionals de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.
Entre els manifestants també s’hi han pogut veure líders de partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya com diputats del Partit Popular, de Ciutadans i de Vox. Diversos col·lectius professionals i comercials s'han unit també al manifest de la manifestació, segons han explicat des dels sindicats.
Atacs a la policia
Més enllà de la comissió que ha d’estudiar el mal anomenat “model d’ordre públic” dels Mossos d’Esquadra i del suposat segrest que asseguren els sindicats dels Mossos de la CUP al Govern per aprovar els pressupostos, el desànim dels policies que s’han manifestat pels carrers de Barcelona també s’ha centrat en un qüestionament més ampli de concepte de seguretat.
Els darrers mesos la policia, els Mossos d’Esquadra i les guàrdies urbanes, han estat rebuts amb hostilitat en botellons. Cada cap de setmana els Mossos han hagut de fer marxa enrere en incidents relacionats amb aquestes festes il·legals, en un evident, asseguren des dels representants de la policia, “deriva social pel que fa al respecte a la llei i a les normes més elementals de convivència”. La situació que viu actualment la policia a Catalunya no s’havia vist mai fins ara, creuen els representants dels Mossos d’Esquadra, i ens situa “en una greu crisi de seguretat pública”.
“Dignitat policial” i “pau social”
Els sindicats de la policia reclamen “dignitat policial” i “pau social”. D’aquesta manera, han lamentat la falta de suport que segons ells han rebut per part de la cúpula d’Interior i dels seus comandaments en els atacs rebuts durant els darrers dies a Barcelona i en altres punts del territori. En la lectura del manifest a la plaça de Sant Jaume, la portaveu de SAP, Imma Viudes, també ha lamentat que alguns partits polítics s'aprofitin de la situació d'inseguretat per intentar erosionar el Govern de la Generalitat, en una crítica a la politització del cos dels Mossos d'Esquadra.
Tot i això, des dels sindicats han assegurat que s’ha començat a percebre un gir en el suport per part del Govern.
Durant aquesta setmana, que s’han celebrat els dies de les Esquadres de les diverses regions policials, acabant a Barcelona amb l’acte central, la majoria de comissaris s’han posicionat amb fermesa contra els atacs rebuts contra la policia. El mateix conseller Joan Ignasi Elena va tancar files amb el cos i els agents en el seu discurs institucional de l’acte nacional de les Esquadres 2021.
Malgrat aquestes mostres de suport, i de les trobades entre la cúpula d’Interior i els sindicats, els convocats de la marxa han reclamat més constància als líders polítics i evitar que una manifestació com que la que avui s’ha celebrat a Barcelona "s’hagi de tornar a repetir".