Javier Biosca, acusat de l'estafa amb criptomonedes més gran mai investigada per l'Audiència Nacional, s'hauria suïcidat aquest dimarts a 50 anys a Màlaga, després de precipitar-se des del cinquè pis d'un hotel a la ciutat d'Estepona, davant diferents testimonis. Aquest polèmic empresari va ser detingut el juny de 2021 després de setmanes fugat i acusat d'estafar, en aquell moment, fins a 250 milions d'euros en criptomonedes. L'Audiència Nacional havia dictat una ordre de cerca i captura contra ell i un dia després va ser detingut en un control rutinari de la guàrdia civil a una altra població de Màlaga. Des de finals del 2020, quan va començar la investigació, estava en parador desconegut.
Biosca va estar en presó provisional des de la seva detenció, acusat de, entre altres delictes, estafa, apropiació indeguda, falsedat documental, blanqueig de capital i organització criminal, va sortir en llibertat provisional aquest mes de març, sota fiança, estava sent investigat com a principal responsable del frau de la companyia Algorithms Group, a qui les acusacions particulars reclamen fins a 818,5 milions d'euros. Amb tot, pocs mesos més tard, el jutge de l'AN Alejandro Abascal va ordenar de nou el seu ingrés a presó, ja que considerava que hi havia un risc de fuga després que demanessin la devolució de la seva fiança. Biosca no era l'únic investigat de la família, ja que també estaven involucrats en aquesta estafa gairebé mil milionària la seva dona i el seu fill, imputats de delictes per haver captat clients amb la promesa de rendibilitats del 20 o 25% cada setmana.
Un escàndol de milions d'euros
L'ascens de l'empresa de Biosca va ser meteòric: va passar d'unes poques desenes d'inversos inicials a 500 clients en un any, que feien arribar els seus diners a través de transferències bancàries, els coneguts com a wallets que en el món de les criptomonedes són "carteres" i, en alguns casos, diners en efectius. L'empresari estafador contactava una vegada a la setmana amb ells a través d'una aplicació de missatgeria per fer-los saber els beneficis irreals i preguntar-los si volien cobrar els interessos o tornar-los a invertir. En la majoria dels casos, les víctimes escollien la segona opció. Ja durant la primera part del 2020, coincidit amb la fase més dura de la pandèmia, Alghorithms va comunicar als clients que reduiria el percentatge dels beneficis que els hi havia promès, fet que va fer saltar les alarmes. Tot va saltar pels aires l'octubre el 2020, quan l'empresa va deixar de pagar als clients. El març de 2021 un grup de víctimes va presentar una querella contra Biosca i la seva família, assegurant que l'empresari tenia una fortuna de 1.532,55 bitconis, que en aquell moment es traduïen en 75 milions d'euros.
Una pedra en la investigació
La mort de l'empresari suposa un nou capítol en aquesta trama, i els advocats que representa l'Associació d'Afectat per Inversions amb Criptomonedes ha sol·licitat que s'investiguin les circumstancies de la seva mort, amb una autòpsia i la declaració de les persones que han estat testimonis del succés, ja que tot indica que ha estat un suïcidi. Si efectivament això es confirma, els advocats demanen que no s'enterri o s'incineri el cos fins que s'esclareixi la seva mort per part d'un forense. En aquest nou context, les víctimes recorden que segueix obert el procediment contra la família de Biosca, tot i que els advocats entenen que el suïcidi suposa "una dificultat en la investigació dels delictes que se li imputaven".