Els ciutadans suïssos han aprovat aquest diumenge per referèndum que plataformes de streaming com Netflix, Disney+ o Amazon Vídeo paguin una taxa del 4% per al desenvolupament del cinema i la televisió local, i a més estaran obligades a fer que el 30% de la seva oferta de sèries i pel·lícules estigui reservada a produccions europees. Amb gairebé tots els vots ja escrutats, un 58% dels suïssos han aprovat la reforma de la Llei del Cinema nacional que introdueix aquestes obligacions, en una consulta que ha comptat amb una participació del 39%, una baixa taxa habitual en la cita que cada trimestre tenen els suïssos amb diversos referèndums. La reforma ja havia estat aprovada pel govern i el Parlament suïssos l'1 d'octubre de l'any passat, encara que opositors a ella, molts d'ells provinents de les seccions juvenils dels principals partits nacionals, van aconseguir reunir les signatures necessàries per a sotmetre aquesta iniciativa legal a referèndum.
"Llei Netflix"
El govern suís sostenia que la iniciativa, coneguda popularment al país com a "Llei Netflix", buscava pal·liar l'actual desigualtat del mercat audiovisual helvètic, ja que les televisions nacionals sí que paguen l'esmentada taxa del 4% mentre que les plataformes de streaming no ho feien fins ara. La reforma legal buscava segons les autoritats suïsses "compensar les llacunes creades durant la transició digital", després de la irrupció de serveis que fa una dècada no existien, però que actualment són àmpliament utilitzats al país, on mouen un volum de negocis anual d'uns 300 milions de francs suïssos, el que representen aproximadament 287 milions d'euros. Després del "sí" que ha donat la població suïssa, les plataformes audiovisuals podran o bé ajudar directament al cinema i televisió de Suïssa, amb patrocinis i produccions nacionals, o bé pagar un impost equivalent perquè sigui el govern qui redirigeixi aquests fons. Aquesta reforma també afectarà cadenes estrangeres que emeten continguts concretament dirigits als teleespectadors suïssos, com és el cas de les franceses TF1 o M6.
Els detractors de la llei argumentaven que aquesta taxa repercutirà negativament en els consumidors, ja que és possible que les plataformes reaccionin a ella augmentant el preu dels abonaments, o retirant produccions no europees de les seves ofertes. Amb la victòria del sí, Suïssa s'uneix a altres països europeus que ja han dictat amb anterioritat les seves pròpies "taxes Netflix", alguns amb percentatges considerablement majors al 4% fixat avui a Suïssa, com s'ha aprovat a França, amb un 26%, o a Itàlia amb un 20%.