Suïssa recompensarà amb 52.763 euros les persones que presentin el millor mètode per poder retirar munició que es troba al fons de diversos llacs del país des de fa un segle. L'Oficina Federal de Contractacions de Defensa de Suïssa (Armasuisse), agència adscrita al Departament de Defensa que s'encarrega de la compra d'armament, vol retirar del fons de diversos llacs del país munició que els soldats van abocar-hi entre 1918 i 1964, però vol fer-ho de manera respectuosa amb el medi ambient, i per això ha llançat un "concurs d'idees" per tal que experts i interessats en la qüestió puguin presentar propostes innovadores.
Es tracta de munició anomenada "problemàtica", que formava part d'excedents o remeses obsoletes, però que es troba en perfecte estat. La major part es troba a uns 150 i 220 metres de profunditat als llacs de Thun, de Brienz i al dels Quatre Cantons. Les propostes per recuperar-la es podran presentar fins al 6 de febrer del 2025. Després de ser avaluades per un panell d'experts, el resultat s'anunciarà a l'abril i els tres millors projectes rebran un premi en metàl·lic de 50.000 francs suïssos. Els projectes no seran d'aplicació immediata, sinó que serviran de base per a l'inici de projectes de recerca que permetin extreure la munició de forma segura.
L'any 2005 es va dur a terme una avaluació de les possibles tècniques de recuperació d'aquestes municions. Segons ha informat Armasuisse, totes les solucions proposades en aquell moment haurien provocat "una enorme turbulència de llots" i haurien suposat "alts riscos per al sensible ecosistema del llac". "La munició submergida està coberta per una fina capa de sediments de fins a dos metres de gruix. Si els sediments s'agiten durant la recuperació, es podria perdre oxigen, que a aquesta profunditat només està disponible en petites quantitats. Com a conseqüència, es podria fer malbé l'ecosistema del llac", ha explicat l'organisme.
Així mateix, Armasuisse ha apuntat altres factors que suposen "grans reptes" per a l'operació. Entre d'altres, l'escassa visibilitat, els riscos d'explosió, la profunditat de l'aigua, el corrent, les diferents dimensions —de quatre mil·límetres a 20 centímetres de mida i de 0,4 grams a 50 quilos de pes—, l'estat de la munició submergida, o el fet que si bé la majoria dels components de la munició estan fets de ferro i són magnètics, alguns detonadors estan fets de coure, llautó o alumini i no són magnètics.