La casa de subhastes suïssa Bonhams posa a la venda un lot de 25 cotxes de luxe excepcionals, decomissats a Teodoro Nguema Obiang, Teodorín, fill del dictador de Guinea Equatorial, Obiang Nguema Mbasogo, i candidat a la seva successió. Un d'ells, el Lamborghini Veneno Roadster, podria valdre 4,5 milions de dòlars. Un altre, el Koenigsegg One, 2 milions, i un tercer, el McLaren P1, "tan sols" 1,5. La col·lecció serà exhibida el 27 i 28 de setembre al Bonmont Golf & Country Club, prop de Ginebra, i el 29 es procedirà a la subhasta.

Teodorín comprant-se un cotxe de luxe. Instagram @teddynguema.

Un parc automobilístic per a una persona

Teodorín està habituat a un altíssim tren de vida. És famós per fer compres extravagants, per gastar sense límit i per exigir béns exclusius. Del Lamborghini Veneno Roadster només se'n van fer 9 unitats; del Koenigsegg One se'n van fer 6 o 7 (segons les fonts)... A la Guinea Equatorial tothom coneix l'afició de Teodorín pels cotxes luxosos (i pels avions luxosos, les begudes cares, els viatges sumptuosos i les companyies sexuals sofisticades...). De fet, els 25 vehicles interceptats per la justícia suïssa només són una part dels seus béns dipositats a Europa. També tenia cotxes luxosos a París, als Estats Units i, òbviament, a la Guinea... Fins i tot tenia una sofisticada imitació del Batmòbil, que algú va esclafar als carrers de Malabo. Pot semblar excessiu que una sola persona tingui desenes de cotxes de luxe, però Teodorín té diversos iots, nombroses mansions i un submarí de butxaca. En realitat, ha tingut dos dels exclusius Bugatti Veyron: el primer li va ser decomissat per la justícia francesa, el 2012, quan tan sols havia fet amb ell 1.209 Km (seria subhastat per gairebé un milió d'euros). Alguns dels 11 vehicles que van ser presos amb el Bugatti havien circulat tan poc com aquest. El Maserati MC 12 del 730.000 euros duia circulats 2.328 Km, i el Ferrari 599 GTO, de "només" 275.000 euros, duia 597 Km.

Teodorín al seu avió privat. Foto: Instagram @teddynguema.

Els bens mal adquirits

Onze d'aquests vehicles, entre ells el Koenigsegg One, van ser decomissats a l'aeroport de Ginebra el 2016, quan Teodorín intentava endur-se'ls en avió del país per evitar que fossin interceptats per les autoritats judicials helvètiques. La justícia suïssa va iniciar les investigacions contra Teodorín a instàncies de la justícia francesa, que tractava d'aclarir la seva posició dins del sumari anomenat "dels béns mal adquirits", que afectava a tres dictadors d'Àfrica Central (Obiang de Guinea Equatorial, Sassou Nguesso de Congo i Omar Bongo de Gabon). El febrer de 2019 Guinea Equatorial va acceptar pagar 1,3 milions de dòlars en costes processals i deixar els béns en mans de la justícia suïssa per evitar un possible ingrés de Teodorín en presó. Els beneficis de la subhasta s'haurien de destinar a finalitats socials a Guinea Equatorial.

Teodorín amb el seu minisubmarí. Foto: Instangram @teddynguema.

Sagnia constant

A Teodorín també se li va embargar un gran iot, l'Ebony Shine, valorat en 100 milions de dòlars, a Holanda. Ha tingut processos a molts països (recentment se li van decomissar uns rellotges de luxe, valorats en milions de dòlars, a l'aeroport de Viracopos, al Brasil). Als Estats Units va haver de renunciar, mitjançant un acord judicial, a la seva luxosa mansió de Malibú i als bens dipositats allà (entre els quals el mític guant usat per Michael Jackson a la gravació del vídeoclip de Thriller). Els bens nord-americans ja van ser subhastats i els Estats Units busquen la forma de destinar els ingressos generats al benestar de la població de la Guinea Equatorial. El govern del país no els ho posa fàcil, ja que obstaculitza el treball d'ONG independents, i desvia sistemàticament tots els béns que arriben als comptes de l'Estat. I, mentrestant, Teodorín no deixa de comprar més bens de luxe.

Teodorín a la seva casa de Bata. Foto: Instagram @teddynguema.

Un país que no avança

Guinea Equatorial és un país que té un PIB molt alt, de 19.513 $ per habitant, gràcies a la gran producció petroliera  i a l'escassa població (al voltant d'un milió d'habitants). Però l'Índex de Desenvolupament Humà guineà és extremadament baix: se situa en la posició 141 (de 189) a nivell mundial, per sota de països en situació molt difícil, com Hondures, o fins i tot per sota de països africans sense petroli com Ghana, Namíbia o Cap Verd. L'esperança de vida en néixer, actualment, se situa en 57,9 anys, i la mitjana d'anys d'escolarització se situa en tan sols 5,5. És un dels països del món on hi ha més desnivell entre el PIB i el IDH. Des del 2012 Teodorín és vicepresident del país, tot i que no se sap quin nivell d'estudis té. Malgrat ocupar aquest càrrec, passa llargues temporades fora de Guinea, viatjant per tot el món.