Amb retard, aquest dijous han començat els primers treballs per trobar la tomba de Josep Sunyol. I és que el cos de qui va ser president del FC Barcelona i alhora diputat d'ERC durant la Segona República no s'ha trobat mai. El català va morir ben aviat d'irrompre la Guerra Civil, el 6 d'agost de 1936, afusellat juntament amb tres persones més: el periodista esportiu Pere Ventura i Virgili (del periòdic ‘La Rambla’), un tinent de l’exèrcit republicà i el xofer de l’automòbil en què viatjaven. Els assassins, evidentment, van ser paramilitars colpistes del bàndol franquista. Les circumstàncies dels fets no s'han acabat d'esclarir mai, però un equip d'investigació fa temps que treballa, liderat per l'actual president del conjunt barceloní, Joan Laporta, amb la hipòtesi que les restes de Sunyol es troben en uns terrenys concrets de Madrid.
El problema, però, és que la ubicació exacta que s'està estudiant coincideix amb un espai en què ara hi ha la Residència Militar Guadarrama. Malgrat el nou marc legal que obre la llei de Memòria Històrica, el Ministeri de Defensa, capitanejat per Margarita Robles, havia barrat el pas als investigadors. El passat 5 d'octubre, el diari 'El Debate' revelava que l'equip de recerca va demanar el permís necessari per realitzar les prospeccions al govern autonòmic d'Isabel Díaz Ayuso el 8 de setembre, aconseguint fàcilment el seu vistiplau. Posteriorment, l'equip va posar-se en contacte amb els responsables del recinte militar, que inicialment no van oposar-se a la investigació més enllà de requerir detalls pràctics com les persones que hi participarien, la maquinària prevista i la durada estimada. Però va ser el mateix Ministeri de Defensa qui, en una carta datada el 19 de setembre, tancava la porta a l'equip i impedia el seu accés a la residència. Luis Avial, un dels tècnics, lamentava que el moviment s'hagués fet "reinterpretant la llei", perquè el ministeri havia demanat que fos un familiar de Sunyol qui fes la sol·licitud, malgrat que el fill de l'expresident va deixar mostres d'ADN per facilitar la investigació abans de morir. L'equip va afanyar-se a presentar al·legacions davant el Ministeri de Defensa, sense rebre cap resposta immediata.
"La nostra missió és determinar si hi són"
I sembla que les al·legacions han funcionat. Aquest dijous, i gairebé quatre setmanes després del cop de porta, han pogut arrencar els treballs per localitzar el cos de Sunyol, segons ha avançat Catalunya Ràdio. Fa tot just una setmana que Defensa va fer pública la seva rectificació, i avui s'ha començat amb una primera prospecció geofísica de la zona, segons ha explicat el mateix Luis Avial, detallant que utilitzen diversos mecanismes per trobar les restes. "No sabem si hi són. La nostra missió és determinar-ho. Després, en cas que hi hagués restes humanes a la zona, serien retirades i objecte d'anàlisi científica pels forenses, els antropòlegs i els laboratoris per verificar si es tracta de les persones que estem buscant". En cas que s'acabi descobrint la tomba, com esperen els investigadors, s'obrirà una segona fase. "Un cop s'hagi fet l'informe tècnic corresponent es valorarà si hi ha senyals clars de presència de material histològic al subsol, i en cas que fos positiu hi intervindrien els arqueòlegs i els antropòlegs". I la recerca del cos de Josep Sunyol haurà conclòs.