El Tribunal Suprem ha declarat delictiu l'stealthing, pràctica que consisteix a treure's el condó d'amagat enmig d'una relació sexual, o no fer-lo servir durant tota la relació malgrat haver acordat el contrari. El Ple de la Sala del Penal ha pres aquesta decisió per unanimitat, de manera que assenta un precedent, i encara que aquesta pràctica no estigui inclosa al Codi Penal de forma explícita, a partir d'ara serà considerada com una forma d'agressió sexual. El Suprem ha informat d'aquesta decisió sense donar detalls, però ha explicat que en el cas que es jutjava, cinc magistrats han demanat imposar una pena equivalent a la d'una penetració sense consentiment, mentre que es desconeix la posició de la resta de magistrats. La sentència es farà pública en les pròximes setmanes.
El terme stealhting és relativament recent, prové de l'anglès, i es tradueix com a "sigil·losament" o "dissimuladament". Inicialment, es feia servir a la comunitat gai per definir la transmissió del VIH de forma intencionada a través de la retirada del preservatiu, però posteriorment s'ha ampliat el seu ús, i també s'aplica a les relacions heterosexuals. La jurisprudència sobre aquesta pràctica és molt escassa a l'Estat espanyol, i tan sols s'han emès unes poques sentències, algunes condemnatòries, però també hi ha hagut d'absolutòries. Entre els arguments per considerar l'stealthing un fet delictiu, a més de la vulneració del consentiment, s'inclou la transmissió d'infeccions de transmissió sexual (ITS), embarassos no desitjats i seqüeles psicològiques.
Fa uns mesos, l'Audiència Provincial de Madrid va condemnar a dos anys de presó un home que va mantenir relacions sexuals sense preservatiu amb una dona malgrat que havien pactat fer-lo servir, ja que a ella li feia por quedar-se embarassada o contraure una ITS. El jutjat el va condemnar per un delicte d'abús sexual, i va fer menció explícita a la idea de stealthing, que va definir com "la retirada subreptícia, en prescindir o no fer servir amb el mateix sigil el preservatiu durant tota o part d'una relació sexual, malgrat haver sigut pactat o imposat per la parella com a condició per prestar el consentiment".
En un cas anterior, el juliol del 2021, el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia també va emetre una sentència condemnatòria per abús sexual contra un home per haver-se retirat el preservatiu enmig d'una relació sexual amb una dona. En aquest cas, el tribunal el va condemnar a quatre anys i mig de presó pels delictes d'abús sexual i de lesions, perquè amb la retirada del preservatiu l'home va transmetre a la parella clamídia, malaltia de transmissió sexual per la qual ell estava sotmès a un tractament. El jutjat va concloure que la retirada del condó, havent-se definit aquesta com una condició de la relació sexual, suposa "mantenir una relació no consentida". En canvi, l'octubre del 2020, l'Audiència de Barcelona va absoldre un home en un cas similar. La dona va al·legar que la relació va ser consentida en un inici, fins que es va adonar que ell no portava el condó, i llavors li va demanar que parés, però ell va continuar. El tribunal va concloure que no hi havia proves que acreditessin que l'acusat es tragués el condó ni que la dona l'exigís per mantenir les relacions sexuals, i així va fer prevaldre la presumpció d'innocència.