El 14 de desembre de 2017 a la província de Terol un delinqüent conegut com a Igor el rus va assassinar dos guàrdies civils. Dos usuaris de xarxes socials van alegrar-se de la mort dels dos policies i així ho van expressar públicament a Twitter i Facebook. Per aquest fet van ser jutjats i condemnats per l’Audiència de Terol a pagar una multa per un delicte d’injúries a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. El Tribunal Suprem ha acabat anul·lant, però, la condemna.
Els dos condemnats van presentar un recurs i han estat absolts del delicte d’injúries greus als Cossos i Forces de Seguretat, contemplat en l’article 504.2 del Codi Penal. El Suprem recorda que el bé jurídic que protegeix l’article va més enllà “de l’honor personal” dels membres del col·lectiu, “per més que pugui veure’s tangencialment afectat, per passar a protegir l’honor i el prestigi de la institució en atenció a la rellevància de les funcions que la mateixa té assignades dins de l’estat democràtic”.
En la seva resolució, la magistrada Ana Ferrer subratlla que “el bé jurídic en aquest delicte no és l’honor, qualitat que per la seva estreta vinculació amb la idea de dignitat humana només pot predicar-se de les persones físiques, sinó el prestigi de les institucions”. La sentència apunta que els fets provats, després de conèixer-se la notícia de l’assassinat dels agents, un dels condemnats va escriure a Twitter i Facebook: “Maten un nazi a Saragossa i dos guàrdies civils a Terol... si és que darrerament tot són bones notícies a l’Aragó”. Després d’aquest missatge en va escriure un segon dient que esperava no acabar a la presó pel comentari.
Aquest comentari en va rebre d’altres de suport: “Estic d’acord amb aquesta noia, últimament són bones notícies de policies morts i guàrdia civil, i veure com els maten o es lleven la vida”. Aquest mateix usuari va escriure que deixava el seu número de telèfon per si el volien detenir o denunciar-lo, per després qualificar els agents de “gossos bastards”.
El Suprem no hi veu delicte d’odi
El Suprem, a més de no veure delicte d’injúries, tampoc ha considerat els recursos de les acusacions particulars, que entre altres aspectes, reclamaven que es castigués els autors dels missatges com a autors d’un delicte d’odi (article 510 del Codi Penal). El tribunal diu que la Guàrdia Civil queda com a institució queda fora del marc de protecció de l’article 510, per molt que els actes d’assetjament o humiliació als diferents Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat i els seus integrants puguin obtenir protecció a través d’altres preceptes del Codi.
En un primer moment, un jutjat va dictar sentència absolutòria contra quatre persones acusades. La fiscalia i diverses acusacions van recórrer i l’Audiència Provincial de Terol va estimar parcialment els recursos i va condemnar a dos dels acusats a una multa de 4.320 euros cadascun. El Suprem ha estimat ara els recursos d’aquests dos acusats i els ha absolt.
Malgrat l’absolució, el Suprem indica que el context en el qual es van emetre els missatges, al fil de les condolences “per la desgraciada mort dels dos agents quan estaven en un acte de servei” reforça el seu caràcter “groller”. I afegeix que “congratular-se de la tràgica mort d’algú repugna la majoria de les persones perquè és contrari a un principi d’humanitat elemental”. “Sentiment de repulsa que creix quan la mort passa en exercici d’un servei públic que redunda en benefici de la col·lectivitat”, afegeix la resolució, segons recull l’agència Europa Press. Ara bé, el Suprem apunta que no pot “fer un judici moral” sobre el comportament dels encausats.
A més a més, afegeix, les “expressions grolleres” no tenen “envergadura ofensiva per comprometre la dignitat i el prestigi d’un Cos de Seguretat de l’Estat, cridat a exercir un paper rellevant en la salvaguarda dels drets fonamentals i les llibertats públiques, o a debilitar la confiança que en el mateix té dipositada la majoria dels ciutadans”.