Aquesta setmana el Tribunal Suprem té previst dir si revoca o no el tercer grau als presos polítics. Tot fa pensar, i tot indica, que els retirarà el règim de semillibertat. Extraordinàriament, com tot en aquest cas, és el Tribunal Suprem, la sala que va jutjar els consellers, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats socials, qui acabarà determinant si poden o no sortir entre setmana dels centres penitenciaris.
La primera reunió va ser la setmana passada. Davant l'expectativa, el mateix Suprem va comunicar a primera hora del matí que d'aquella reunió no en sortiria cap resolució. "S'han de revisar 30 recursos", van dir la setmana passada i ho continuen dient. Els magistrats s'haurien reunit avui, però no n'ha transcendit res. S'esperen més reunions per a aquesta mateixa setmana.
Dolors Bassa i Carme Forcadell han obtingut un vistiplau judicial que no ha suspès el tercer grau mentre no arribava la decisió. En canvi, la jutge de la presó de Lledoners va suspendre el 28 de juliol el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva. En retirar-los el 100.2, els presos van deixar de sortir del centre penitenciari per anar a treballar o fer tasques de voluntariat.
La sala que va jutjar els presos polítics i que ara ha de prendre aquesta decisió, la sala presidida per Manuel Marchena, no vol focus. Tot i que és inevitable, ja que els tercers graus no acaben mai al Suprem. Es queden d'allà on surten, en els jutges penitenciaris. Només aquest fet ja ho fa excepcional. La trajectòria del cas, però, i les altes condemnes fan que Marchena, els seus magistrats i el Tribunal Suprem siguin l'objectiu de totes les mirades i hipòtesis.
Mala peça al teler
La llarga espera fa mala pinta. Ja hi ha hagut algunes filtracions que apunten que el Tribunal Suprem rebutjarà el tercer grau. Oficialment res està decidit. Però ja hi ha veus que es deixen sentir i que apunten que Marchena tombarà el règim de semillibertat. El mateix Joaquim Forn, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio amb Laura Rosel, així ho creia.
Veient la trajectòria del cas, amb les decisions del tribunal, i el que ja s'ha començat a filtrar, tot sembla indicar que es revocarà el tercer grau que els presos polítics ja tenien des del 2 de juliol passat i que va durar poc més de tres setmanes.
Ho anunciava el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, que s'agafava a la llei, fent referència a l'article 72.4 de la llei orgànica de règim penitenciari del 1979, per argumentar que "no es pot mantenir en un grau inferior a algú que pot estar en un grau superior". El secretari de Mesures Penals remarcava així que la decisió era estrictament tècnica.
La decisió arribava mig any després que les presons atorguessin el segon grau als presos i en mig d'un nou debat sobre la resolució, curta per a uns i massa prematura per a uns altres. El tercer grau es va ratificar pel jutge de vigilància penitenciària. Però la Fiscalia el va recórrer. I això l'ha posat sobre la taula del Tribunal Suprem després d'esgotar tota la via judicial inferior.
Aquest parèntesi judicial, juntament amb la crisi de la Covid-19, ha deixat els presos polítics sense tercer grau i sense poder sortir de la presó ni tan sols per anar a treballar amb el 100.2 que ja tenien concedit des de fa un any.
Del segon al tercer grau
El mes de desembre del 2019 les juntes de tractament no van donar el segon grau per unanimitat. Hi havia diferents criteris i alguns dels seus membres creien que sí que era oportú el tercer grau, que permet als presos només anar a dormir a les presons i tenir una millora en els permisos penitenciaris.
No hi ha tractaments específics per al delicte de sedició. És un cas excepcional i complex i amb un intens debat polític de rerefons, també entre els mateixos socis de Govern. Junts per Catalunya no va compartir al desembre la decisió del segon grau que va avalar ERC, titular de la Conselleria de Justícia, que té sota les seves competències les presons catalanes.
L'alternativa al tercer grau era obtenir el permís del 100.2 per poder sortir de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. Això també va crear controvèrsies quan, durant el confinament, tot i l'ordre de Justícia de revisar els casos per tal de buidar presons per minimitzar riscos de contagi, el Tribunal Suprem va advertir els funcionaris de les presons amb un whasap enviat als periodistes que enviar els presos polítics a casa podia incórrer en un delicte de prevaricació.