Els països mediterranis són alguns dels més vulnerables a l'escalfament global de tot el món. Actualment, les onades de calor ja recorren bona part del Mediterrani. Grècia és un dels països afectat i està registrat temperatures sobre els 40 graus. Tan greu és la situació que les autoritats gregues han decidit tancar el lloc arqueològic de l'Acròpolis a Atenes, un dels monuments més visitats d'Europa, durant cinc hores aquest dimecres. Aquest ja és el segon tancament que fan per la calor, l'anterior va ser al juny. 

El Servei Meteorològic Nacional de Grècia (EMI) pronostica que l'onada de calor que pateix el país des de dijous passat arribi al pic entre aquest dimecres i demà, amb temperatures que podrien arribar fins als 43 graus centígrads. El ministeri de Cultura grec ha ordenat el tancament de l'Acròpolis des de les 12.00 fins a les 17.00 hora local, hores en què es registren les temperatures més altes del dia.

El govern grec també ha permès aquest dimarts, amb vigència fins divendres, que els funcionaris pertanyents a grups vulnerables teletreballin a les zones on el termòmetre arribi o superi els 40 graus centígrads. A més, ha imposat fins aquest divendres una aturada obligatòria per als treballadors a l'aire lliure durant les hores més caloroses del dia, mentre que diversos municipis del país ofereixen espais públics climatitzats per fer front a la calor. En aquesta onada de calor dues persones han perdut la vida per cops de calor. 

Nou rècord de calor al juny

El mes passat va ser el juny més càlid mai registrat a escala mundial i el tretzè mes consecutiu en què es van assolir temperatures globals rècord, segons un informe dels Centres Nacionals d'Informació Mediambiental. Segons l'agència, que forma part de l'Oficina Nacional d'Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA), la temperatura global de la superfície va ser d'1,22 graus centígrads superiors a la mitjana de 15,5 graus del segle XX.

La calor extrema va incidir notablement a gran part d'Àfrica i Sud-amèrica, que van viure el juny més càlid de la història, superant per 0,51 i 0,82 graus —respectivament— les anteriors temperatures rècord. Un dels efectes més grans de la calor a Sud-amèrica ha estat la "dessecació primerenca i expansiva del Pantanal" (l'aiguamoll tropical més gran del món), on el mes passat hi va haver més de 2.500 incendis forestals, la xifra més alta des que l'agència té registre.

Mentrestant, per a Europa aquell mes va ser el segon juny més calorós de la seva història, i les temperatures van superar 2,55 graus centígrads la mitjana mensual, d'acord amb l'entitat, que va començar a fer aquests estudis fa 175 anys.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!