Tres platges d’Alcanar, a les comarques de Tarragona, han estat tancades al bany aquest divendres per la presència de dos taurons. Concretament, es tracta de les platges de Martinenca, Maricel i Marjal. Segons ha informat el Diari de Tarragona, al voltant de la una de la tarda s’han vist dues tintoreres (Prionace galuca), també conegudes com a tauró blau, a la zona de la platja de la cimentera. Per precaució, l’Ajuntament d’Alcanar ha decidit prohibir el bany a les tres platges del municipi, a la vegada que els socorristes han hissat la bandera roja.
⚠️ Què fer si trobes un tauró a la platja?
🦈 Poden ser agressius els taurons albirats en platges catalanes? Així és l'espècie que ha arribat a la costa
D’acord amb el rotatiu tarragoní, s’ha avisat també a les policies d’Alcanar i La Ràpita, a Salvament Marítim i al CRAM (Fundació per la Conservació i Recuperació d’Animals Marins). Les darreres setmanes s’han vist tintoreres en diferents punts de la costa tarragonina, concretament a Cunit, L’Hospitalet de l’Infant i L’Ampolla.
Quines característiques té la tintorera
La tintorera (Prionace glauca) és una espècie de peix cartilaginós carcariniforme de la família dels carcarínids de cos estilitzat i allargat, amb un musell llarg i cònic. Té ulls grans que, igual que tots els carcariniformes, estan proveïts d'una membrana nictitant, una espècie de parpella semitransparent que va de dalt a baix i protegeix els globus oculars quan lluiten amb la seva presa. Posseeix cinc fenedures branquials, dues aletes dorsals, dues aletes pectorals, dues aletes anals i una aleta caudal.
Les aletes pectorals són llargues i primes, i l'aleta caudal està proveïda d'un lòbul superior també molt allargat. Té una coloració blanca a la part ventral, i un blau metàl·lic molt intens a la resta del cos. Les seves dents, que cauen i són reemplaçades constantment, són de forma triangular amb vores serrades. Té una longitud mitjana de 2,5 m i un pes de 80 kg, encara que s'han registrat casos de femelles adultes amb longituds superiors als 4 m i un pes de fins a 220 kg.
Com a particularitat cal destacar que, donada la longitud del seu nas, la seva mandíbula s'ha adaptat per poder mossegar sense problemes, ja que la part superior de la mandíbula és capaç de projectar-se cap endavant, de tal manera que per mossegar no necessita alçar el cap.
És una espècie pelàgica que ocupa tant la superfície de mar obert com les zones costaneres. Pul·lula sol o en grups per les aigües fredes, entre 7° i 16 °C, tot i que tolera els 21 °C o més. Presenta costums nocturns. És un migrador força actiu. Els individus de la població se segreguen per edats i sexes.
Poden ser agressives amb els humans?
S'alimenta principalment de petites preses que captura tant entre dues aigües com al fons del mar. Menja peixos pelàgics i demersals, cefalòpodes (sobretot calamars) i alguns crustacis. No menysprea ni la carronya ni les deixalles. Pot ser agressiu amb els humans si se sent amenaçat. Normalment, caça en parella o en grups petits per ajudar-se a dispersar els cardúmens. En la seva recerca d'aliment pot recórrer grans distàncies. S'estima que poden recórrer distàncies de fins a 5.500 km.