El polígon petroquímic de Tarragona acull el projecte de creació de la planta d'hidrogen més gran d'Espanya, impulsat per les companyies Repsol i Enagás i que compta amb un pressupost de prop de 200 milions d'euros. En la iniciativa, que s'ha presentat a la Cambra de Comerç de Tarragona, hi participen també les empreses Iqoxe i Messer, que conformen un consorci liderat per Repsol i Enagás.
A més d'aquests 230 milions, la iniciativa podria comptar amb 80 milions addicionals per a instal·lacions d'emmagatzematge elèctric, segons ha destacat en un comunicat aquest consorci d'empreses del sector energètic.
L'objectiu del projecte és dissenyar i construir l'electrolitzador més gran d'Espanya, amb capacitat de 150 MW en la seva primera fase, i la seva engegada es preveu el 2025. L'electrolitzador és un aparell que permet produir hidrogen mitjançant un procés químic (electròlisi) capaç de separar les molècules d'hidrogen i oxigen de les quals es compon l'aigua usant electricitat. A l'acte de presentació hi han assistit el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; i el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès. A més, hi han acudit el director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal; el conseller delegat d'Enagás Renovable, Antón Martínez; el director general de Messer, Rubén Folgado; el director general de CL Grup Industrial (IQOXE), Miguel Ángel Leal; i el president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral.
Increment de la producció
En una segona fase, que començaria a partir del 2027, la capacitat de producció d'hidrogen renovable en aquesta instal·lació s'incrementaria fins a 1 GW. L'electrolitzador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i intentarà minimitzar el consum d'aigua per produir hidrogen i oxigen renovables. Segons els plans inicials, l'hidrogen renovable s'emprarà com a matèria primera a la indústria local com a combustible industrial, encara que també tindrà usos en mobilitat i s'injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d'hidrogen que transportarà aquest gas entre l'electrolitzador, situat al polígon nord del Pol Petroquímic, i la zona sud per connectar els diferents consumidors a través d'una xarxa oberta.
Menys emissions de CO2
L'oxigen renovable també tindrà usos en la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja existeix al Polígon Petroquímic, propietat de Messer. IQOXE ha destacat que aquesta instal·lació li permetrà reduir les seves emissions de CO2, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d'òxid d'etilè. En la presentació s'ha destacat que aquest electrolitzador de gran escala suposa una fita tecnològica, ja que aconsegueix disminuir els costos associats a la producció d'hidrogen renovable mitjançant l'electròlisi.
El projecte es troba dins de la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i del Corredor de l'Hidrogen de l'Ebre i englobat dins del consorci SHYNE. El projecte contribuirà a aconseguir l'objectiu d'instal·lar 4 GW per a la generació d'hidrogen renovable el 2030 a Espanya i suposarà també una disminució del consum del gas natural que utilitza la indústria. Repsol ha destacat que, en aquests moments, és el principal productor i consumidor d'hidrogen d'Espanya, i que aquest producte és un dels principals pilars per aconseguir les zero emissions netes el 2050.