Més de 32 milions de persones de Mèxic, Estats Units i Canadà podran observar en directe, aquest dilluns 8 d’abril, un eclipsi de sol total, un dels espectacles naturals més extraordinaris i emocionants de veure, un fenomen astronòmic impressionant que ha inspirat mites i misteris al llarg de la història. El fenomen durarà hores, però en el moment àlgid, durant més de quatre minuts seguits (4'28''), quan la lluna s’interposi entre la terra i el sol, l’estrella quedarà completament tapada, es crearà la projecció d’una ombra sobre el nostre planeta, el dia es farà nit, i la visió del sol quedarà bloquejada pel satèl·lit, deixant només la llum de la seva atmosfera exterior, anomenada corona. A més dels milions de persones que el podran veure en directe, també es pot seguir des de qualsevol lloc del món a través d’aquest enllaç de la NASA (amb un expert), i també a través d’aquest vídeo en directe.

🔭 Eclipsi solar del 8 d'abril de 2024: es podrà veure des de Catalunya?
 

 

Quin és el recorregut que farà?

L'eclipsi recorrerà una franja estreta de Nord-amèrica, d’uns 190 quilòmetres d’ample, que anirà des de de Mèxic, a través de Texas i fins a Main. Arribarà a la costa del Pacífic de Mèxic al matí, a prop de la ciutat de Nazas 11:07 am (2:07 pm ET), travessarà en diagonal ascendent els Estats Units, des de Texas fins a Maine, i desapareixerà a l'est del Canadà, en la costa atlàntica de Terranova, al final de la tarda, a les 5:16 pm hora local (3: 46 pm ET), veient-se de manera parcial a la resta del continent americà.

Recorregut de l'eclipsi (NASA)

 

On es podrà veure a l’Estat espanyol?

L’eclipsi només es podrà veure en directe en territori espanyol parcialment i molt poc, però un fenomen com aquest no era visible a l’Estat des del 1959. Segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), es podrà veure de manera parcial en dues àrees, i amb una magnitud molt baixa. L’eclipsi només es podrà veure des de dues ubicacions: Galícia i les Illes Canàries (El Hierro, la Palma, La Gomera, Tenerife i Gran Canària). L’IGN ha indicat que només serà visible en aquests territoris "com a parcial" i que a més, serà "a penes perceptible, ja que la posta del sol es produirà poc després del seu inici. A Santa Cruz de Tenerife, El Hierro i la Palma el fenomen començarà a les 20.17 hores i la posta de sol serà a les 20.27 hores. A Gran Canària i la Gomera començarà un minut més tard. A Galícia l'eclipsi es veurà entre les 21.02 hores i les 21.11 hores. El pròxim eclipsi que es podrà veure a Catalunya serà el 12 d'agost del 2026 i recorrerà el nord i centre de la península. Es veurà un eclipsi parcial des de tot el territori i arribarà a un mínim del 90% visibilitat, una mica inferior a les Illes Canàries, que serà del 65%.

Eclipsi a Espanya

Què té d’especial aquest eclipsi?

Els eclipsis no són fenòmens estranys. De fet, cada 18 mesos es pot veure un en algun punt del planeta, però no es poden veure tots, perquè el cicle de rotació de la Terra no està sincronitzat amb els cicles lunars, i aquests, tampoc estan sincronitzats amb els de translació. Però es considera que aquest eclipsi serà el més vist de la història i, el fet que travessi bona part dels Estats Units, també ha generat una expectació inusitada, fins i tot, una psicosi que ha obligat a prendre mesures en alguns estats. Les observacions van acompanyades de múltiples esdeveniments socials i científics que es realitzaran en les ciutats de la seva trajectòria, a més d’un considerable augment de l’activitat turística i econòmica. Mèxic, Estats Units i Canadà, i en concret les zones on es podrà veure tot el fenomen en directe, es preparen per a aquest esdeveniment, i fins i tot, en algunes zones s’han decretat l’estat d’emergència. La NASA ha anunciat que aquest serà l’últim eclipsi total visible des dels Estats Units (a excepció d’Alaska i Hawaii) fins a l’any 2044. 

Per què han declarat l’estat d’emergència?

A tota Nord-amèrica, i especialment als Estats Units, el fenomen ha causat una autèntica bogeria. Davant l’alta expectació i afluència de visitants, i els problemes que se’n puguin derivar, tant de tràfic, de seguretat, de subministrament elèctric i amb les connexions de telefonia, alguns estats nord-americans i la regió del Niàgara, al Canadà, han decretat l’estat d’emergència, i han demanat als ciutadans que acumulin  aliments, benzina i aigua, per si sorgeixen problemes de subministrament i aglomeracions. De fet, Ontario, en concret la regió del Niàgara, espera fins a un milió de persones per veure l’eclipsi, el que suposaria la quantitat més gran de visitants de la ciutat de les Cataractes del Niàgara en un sol dia, donat que alguns mitjans han publicitat que serà un dels millors indrets per contemplar el fenomen. També altres estats nord-americans com Indiana, Nova York, Kentucky, Ohio, Oklahoma i Texas han decretat l’estat d’emergència.

Experiments de la NASA

Però a més de l’espectacle visual, aquest tipus d’eclipsis també suposen una gran oportunitat per la ciència i permeten dur a terme experiments que ajuden a conèixer millor el sistema solar. La NASA realitzarà aquest eclipsi de dilluns per fer una sèrie d'experiments que permetran estudiar les capes de l'atmosfera i el comportament del Sol. L’agència nord-americana vol estudiar de prop els efectes sobre la ionosfera, i per això utilitzarà coets, avions especials i estels atmosfèrics. La mateixa NASA afirma que durant més d'un segle, els eclipsis solars van ajudar els científics a desxifrar l'estructura del Sol i els seus fenòmens explosius, trobar evidència de la teoria de la relativitat general i descobrir un nou element, entre altres coses. Aquest eclipsi contribuirà, segons la NASA, a l’estudi de l’atmosfera exterior del sol, l’estructura de la corona, i també s’analitzarà l’impacte de l’eclipsi a l’atmosfera terrestre. Les observacions amb una càmera que capta imatges en infrarrojos i llum visible a alta resolució i velocitat, també permetran estudiar l’anell de pols que envolta el Sol i a cercar asteroides que poden orbitar a prop.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!