Es calcula que hi ha més d’un milió de mòbils i pàgines web amb aplicacions pirates per veure el futbol, sense comptar aquells que ho fan des de la televisió de casa amb plataformes il·legals a través d'internet. Fins ara, aquestes persones estaven blindades i no podien ser denunciades, perquè només es podien perseguir judicialment les màfies o als establiments públics, com bars i restaurants, que piratejaven el futbol, però no als consumidors particulars. Ara, però, això canviarà, perquè la justícia ha obert la porta que LaLiga que presideix Javier Tebas pugui perseguir i emprendre eleccions legals contra tothom, incloses les persones que mirin un partit de futbol de la Lliga EA Sports des de casa o qualsevol dispositiu, de manera pirata, a través de serveis d’IPTV d’internet. En concret, ha estat el Jutjat Mercantil número 8 de Barcelona que ha emès una interlocutòria que permetrà a la patronal del futbol espanyol a demanar les dades dels usuaris a les operadores de telecomunicacions perquè s'enviïn requeriments formals i que es plantegin sancions als que descarreguin o vegin partits per streaming de manera il·legal.
Què és l’IPTV?
IPTV (Internet Protocol Televisió) és el mitjà per a la transmissió de paquets de continguts de televisió utilitzat en internet. En l’IPTV, el proveïdor del servei controla tota la xarxa de transmissió, com els continguts o l’accés a aquests. Serveis associats a l’IPTV són la retransmissió dels canals clàssics a través de multidifusió, el PPV (Pagament per Visió) o el VoD (Vídeo On Demand) i altres serveis multimèdia a través d’una xarxa IP Segura i de banda ampla, gestionada per l’operador. Aquest sistema de distribució de televisió digital fa arribar a l’espectador els continguts a través de les tecnologies més avançades utilitzades en xarxes d’ordinadors o dispositius mòbils, en lloc de ser transmès amb els formats tradicionals i cables.
Més d’1,1 milions de descàrregues pirates
Aquest és, sens dubte, un triomf de Javier Tebas, que va emprendre una croada contra la pirateria que, segons LaLiga, propietària dels drets de futbol dels clubs, li costa uns 200 milions d’euros anuals als seus afiliats. El president de la patronal va reconèixer el setembre passat, en unes jornades contra la Pirateria en Esdeveniments Esportius, que a l’Estat espanyol es produeixen 1,1 milions de descàrregues d’aplicacions pirates. En declaracions al diari Marca, Tebas va assegurar que “hem eliminat 58 aplicacions d'Android, que havien tingut quatre milions de descàrregues a tot el món, 800.000 a Espanya que emeten contingut gratuït a Espanya de futbol, i tota mena d'esdeveniments esportius. A l'entorn Apple s'han produït un milió de descàrregues, de les quals unes 300.000 han estat a Espanya”. LaLiga té un departament de 30 persones dedicat a identificar i lluitar contra les retransmissions il·legals, anomenat Unitat Antipirateria (Content Protection), i aquesta decisió del tribunal de Barcelona li permetrà fer un pas més enllà i poder perseguir judicialment els consumidors particulars i no només els gestors dels servidors i les aplicacions i pàgines web on es poden veure aquests continguts pirates. Fins ara, LaLiga només havia aconseguit tancar els llocs on es consumien aquests continguts a través d’una plataforma pirata.
Obligació de cedir les dades personals, és legal?
En concret, la sentència obliga als operadors d’accés a internet (Movistar Telefónica, Vodafone, Orange, MásMóvil i Digi) a informar a LaLiga de qui es connecta als seus servidors de manera irregular, i per tant tenen l’obligació de donar informació com l’adreça IP, el nom i cognoms del titular, el seu DNI i adreça postal de la instal·lació de la línia i també de la facturació, així com el port del servidor al qual s’han connectat i l’hora de la sol·licitud. Els operadors començaran a facilitar tota la informació a LaLiga, que els demanarà que enviïn les reclamacions pertinents a tots els domicilis de les persones que han utilitzat el servei de manera il·lícita. Existeixen, però, dubtes de si els operadors, que són entitats privades, podrien vulnerar la llei de protecció de dades si cedeixen aquesta informació personal a un altre subjecte privat, com és LaLiga, per la qual cosa es podria donar la circumstància que comencés una allau de denúncies en contra de la patronal per part dels afectats.