Els tècnics d'emergències sanitàries de Catalunya han decidit fer un pas endavant en el reconeixement de la seva professió i del paper clau que tenen dins el sistema sanitari del país. Ho han fet amb el renaixement de l'Associació de Tècnics d'Emergències Sanitàries de Catalunya (ATESCAT), que engega nova etapa després que el projecte quedés aturat l'any 2012 per la falta de força i experiència que tenien aleshores. L'objectiu d'aquesta nova etapa, que es du a terme amb la maduresa i el coneixement de tot el que s'ha après durant aquesta última dècada, és tenir una representació davant de les institucions per poder treballar conjuntament per poder evolucionar professionalment.
Aquest renaixement d'ATESCAT es va fer visible en un acte celebrat aquest divendres a les instal·lacions de 4DHealth a Igualada per presentar aquesta nova etapa. L'esdeveniment va comptar amb la presència, entre d'altres, de la gerent de la Regió Sanitària del Penedès, Alba Brugués, del cap de Planificació i Estratègia del SEM, Yuri Lázaro, i de la directora assistencial del SEM, Yolanda Farreras. Al mateix temps, també hi van estar presents alts càrrec d'empreses de transport sanitari, membres de la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE), i representants sindicals d’UGT, CCOO, CGT, USOC així com membres de comitès d’empresa.
Enfortir la formació i la qualitat del transport sanitari com a objectius
La renovació d'ATESCAT pretén convertir l'associació és un referent per la millora contínua en la formació dels tècnics en emergències sanitàries i la dignificació de la seva professió. En aquest sentit, s'aposta per tenir una coordinació entre el món educatiu i el sector assistencial, incidint en la qualitat de les intervencions en les emergències prehospitalàries i en el trasllat sanitari. Des de l'associació, apunten que es treballarà en línies clau com la creació de grups de treball, l'impuls del grau superior, la constitució d’un col·legi professional i la col·laboració amb estudiants, instituts i docents.
L'esdeveniment també va comptar amb la presentació d'un estudi sobre l’evolució de la professió de tècnic en emergències sanitàries i com al llarg dels anys ha anat creixent, modernitzant-se i professionalitzant-se, tot adoptant noves competències per donar resposta a les necessitats actuals del sistema de salut. Des de l'ATESCAT es defineixen com una associació professional al servei dels tècnics i tècniques del servei d’ambulàncies de Catalunya, amb l'objectiu de dignificar i millorar aquesta professió de cara al futur.