El 80,4% de joves fa servir tecnologia digital cada dia durant gairebé 7 hores per entretenir-se, segons el nou estudi de Fundació "la Caixa" i la Fundació FAD Joventut titulat “L'oci digital de la població adolescent”, presentat al CaixaForum Madrid.
A l'acte, titulat “BeCritical. Claus per no naufragar a la xarxa”, s'ha presentat una panoràmica de l'oci digital juvenil amb els riscos i les oportunitats que té. També s'han donat conèixer els cursos BeCritical de capacitació docent en pensament crític, alfabetització digital i mediàtica. I s'ha convidat a reflexionar de manera conjunta sobre la importància que als centres escolars es treballi la capacitat de pensar críticament com a via per navegar per la xarxa de manera segura.
La Fundació FAD Joventut i la Fundació ”la Caixa” han presentat l'informe “L'oci digital de la població adolescent”
A l'acte ha intervingut la responsable del programa educatiu de la Fundació “la Caixa”, EduCaixa, Maria Espinet, l'analista sènior de Polítiques Públiques de Google Spain, Josetxo Sòria i la directora tècnica de la Fundació FAD Joventut, Eulàlia Alemany.
Per a Alemany, "el que és digital travessa transversalment totes les esferes de la socialització digital. I no podem seguir ancorats en la idea que com que són 'nadius digitals' ja estan preparats per a això. Són actius digitals perquè conviuen amb la cosa digital des que neixen, però si no els orientem, si no els ensenyem que qüestionin el que veuen en xarxes socials, a les webs que troben o el que els explica un influencer estaran desprotegits davant de riscos importants com el discurs d'odi, la desinformació o l'ús excessiu de pantalles".

Al seu torn, Espinet ha assegurat que "amb l'expansió de les noves tecnologies, la joventut ha canviat des de les formes d'oci fins a informar-se i aprendre. Per això, des d'EduCaixa, acompanyem tant els joves com els docents en el desenvolupament d'unes competències digitals responsables i compromeses amb la societat del segle XXI. Volem impulsar un futur just i sostenible per a les generacions del demà, i per aconseguir-ho creiem fermament a l'educació com un dels motors de canvi més rellevants".
El lleure dels adolescents és cada vegada més digital
La subdirectora del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, Anna Sanmartín, ha estat l'encarregada de presentar les principals conclusions del treball de recerca “L'oci digital de la població adolescent", que recull resultats de vuit investigacions i informes recents del Centre Reina Sofia i completa amb dades de fonts estadístiques sobre l'ús de les i els adolescents de les TIC i Internet per entretenir-se, consumir continguts i també produir-los.
Així doncs, tenint en compte que gairebé 9 de cada 10 nois i noies d'entre 15 i 19 anys tenen un smartphone, s'ha considerat necessari establir aquesta panoràmica sobre la manera com intervenen aquests mecanismes en la seva vida diària, com a complement a les seves obligacions com a estudiants o treballadors.
Gairebé 9 de cada 10 nois i noies d'entre 15 i 19 anys tenen un smartphone
D'altra banda, un 71,6% de nois i noies declaren un nivell alt o molt alt de competències digitals que els permeten fer ús de la informació o de les aplicacions i que necessiten en el seu dia a dia. I més de la meitat de la població jove indica que aquestes habilitats les adquireixen de manera autodidàctica, a circuits informals, més enllà de l'escola o la família. De fet, un 79,9% considera ser més hàbil que els seus progenitors i un 67,4% que el professorat.

Per a què usen els dispositius i les xarxes en el seu temps lliure?
Entre els adolescents, destaquen les pràctiques d'oci digital vinculades al consum de contingut audiovisual, sobretot la música. Però sobretot ho fa la comunicació (entre parelles y també amb la família).
Concretament, xatejar i navegar per internet (80%) són les activitats d'oci més habituals, per davant d'estar amb amics (66%). I els videojocs (64%) se situen davant de la pràctica de l'esport (49%). El temps lliure intervingut per tecnologies és gairebé el doble que el dedicat a anar al cinema, anar a concerts, anar de botigues o sortir de festa, segons apunten el 25% i el 30% dels adolescents.
Riscos i oportunitats del lleure digital adolescent
Les tecnologies digitals són omnipresents a la vida de la població adolescent. N'és prova el fet que el 84,9% dels joves genera continguts que comparteix i pràcticament la totalitat d'ells segueix activament streamers i influencers. Ho fan, sobretot, a través d'Instagram (81,6%), YouTube (58,9%) i TikTok (55,6%). És per això que no sorprèn que 1 de cada 3 joves vulgui ser influencer i que un altre 1 de cada 3 vulgui fer una carrera realitzada amb la informàtica.
El 84,9% dels joves genera continguts que comparteix i pràcticament la totalitat d'ells segueix activament streamers i influencers
Finalment, però, escau esmentar que l'omnipresència de la tecnologia en les seves vides ha provocat que valorin més el temps de desconnexió. Així queda palès als estudis fets durant el confinament i la pandèmia. Doncs bé, per tal que puguin desconnectar quan toca, és necessari formar-los per tal que tinguin eines perquè utilitzin la tecnologia amb criteri i de forma controlada. Cal actuar perquè els joves facin un bon ús de la tecnologia. Les dades ens avisen: 3 cada 4 joves reconeix que mira el mòbil constantment i el 66 % creu que passa un temps excessiu a internet.
Les noves tecnologies tenen molts beneficis si s'utilitzen amb moderació, aquest missatge ha d'arribar als nostres joves. És a les nostres mans!