Existeixen, tot i que la seva, és precisament una feina que es caracteritza per la professionalitat i la discreció que han de mantenir per no cometre errors i quedar amb evidència davant els seus clients. A Catalunya, repartits per tot el territori, trobem a una àmplia xarxa de detectius privats que es dediquen a controlar i a fer el seguiment de tot tipus de demandes que els sol·liciten els seus clients; des de particulars fins a petites empreses o grans multinacionals. El seu paper és clau per determinar i resoldre casos que sovint resulten complicats per a qualsevol que no disposa dels recursos o dels coneixements necessaris per poder portar a terme uns seguiments, sense aixecar sospites i passant del tot desapercebuts.   

“Hem de tenir en compte que el detectiu privat a l’Estat és el professional que, de forma exclusiva i excloent, obté informació i proves de tercers amb interès legítim, tal com s’indica a la vigent Llei de Seguretat Privada 5/2014 del 4 d’abril”, segons relata Mercè Ferran, presidenta del Col·legi Oficial de Detectius Privats de Catalunya.  

 

Les 3 feines més demandades

A diferència dels que molts poden pensar, les infidelitats no es troben en el top tres de les tasques més demandades pels detectius, que confessen com el seu ventall d’assumptes que els sol·liciten és molt gran. En paraules de Ferran, són molt rellevants les investigacions en l’àmbit empresarial i corporatiu, “sobretot amb allò que té a veure amb temes laborals, fuites d’informació i/o de materials, competència deslleial, temes relacionats amb la propietat intel·lectual, patents i marques o el control de les xarxes comercials”. Però també els demanden altres assumptes, com tot el que té a veure amb el compliance corporatiu; intents de frau a companyies d’assegurances o incompliment en les condicions d’ús d’un immoble llogat.

Però, i pel que fa al terreny més personal? Quines són les demandes més recurrents? La presidenta del Col·legi Oficial de Detectius Privats aporta com els temes conjugals i familiars són els més habituals, seguits de les investigacions de suport a litigis i procediments judicials, així com també la localització d’actius i patrimoni.  

Silueta d'un detectiu privat / Foto: Craig Whitehead - Unsplash

El teletreball sota la lupa

Tot i que les necessitats informatives dels clients no han canviat substancialment amb la pandèmia, segons reconeix Ferran, sí que és cert que s’han produït canvis o adaptacions d’alguns dels treballs que realitzen. “Abans era pràcticament impensable establir un servei de control d’activitat laboral en un domicili particular, però, amb el teletreball aquesta ha estat una situació força normal”. Una situació que ha fet que en alguns casos, segons apunta la mateixa presidenta, es pogués determinar com aquests s’incomplien i els treballadors o treballadores reduïen la seva jornada pactada.

D’altra banda, amb les restriccions de mobilitat de la primera etapa, hi va haver un augment significatiu de demandes relacionades amb la custòdia dels fills. Una altra situació que es destacava d’aquest període que ens ha tocat viure del qual des del Col·legi Oficial de Detectius Privats en reclamen més atenció per part de l’Administració que, segons afirmen, “no en coneix tot el potencial professional”. “Quan es va posar en marxa la contractació dels anomenats ‘rastrejadors’, els detectius privats ens vam oferir com a personal molt qualificat per poder prestar aquest servei”, una situació que lamenten perquè no se’ls va tenir en compte en cap cas. D’altra banda, Ferran aprofita per remarcar com en aquest àmbit no és amb l’únic on podrien col·laborar, deixant la porta oberta com a assignatura pendent a treballar de cara a un futur.

El teletreball es va imposar durant la pandèmia del coronavirus / Foto: Pexels

Com treballen els detectius?

Pel que fa a la investigació privada, cada tema, puntualitzen, és diferent. “Quan un client ens demana els nostres serveis, primerament analitzem el conflicte que ens planteja i a partir d’aquí, definim l’estratègia que considerem més idònia per intervenir”, confessa Ferran, sobre quina és la seva metodologia de treball. “Cada cas necessita uns tràmits i uns mitjans diferents i, de vegades, cal canviar sobre la marxa en funció dels resultats”.

La presidenta relata com alguns casos els resolen mitjançant controls directes i d’altres, a partir d’una investigació de xarxes, investigacions patrimonials o mercantils o a partir d’anàlisis forenses d’un dispositiu electrònic, entre d’altres. Una situació en la que ens podem trobar immersos tots i totes en alguna ocasió.