Ens estem refrescant? Durant més de 150 anys s'ha pensat que la temperatura corporal normal de l'ésser humà és d'uns 36,6 a 37 graus Celsius. Aquesta mitjana la va establir el metge alemany Carl Rinhold August Wunderlich en un llibre publicat el 1870 i en el qual aportava dades pròpies recollides dels seus pacients a una clínica, fent la mitjana de temperatura corporal entre uns 25.000 d'ells. Després, les autoritats mèdiques americanes van elaborar estudis propis i van associar a 36,5 graus la temperatura habitual, alhora que van establir el punt de febre a partir dels 37 graus. Aquesta és la referència habitual que tenen totes les persones i el punt a partir del qual comencen a sentir-se malament, amb febre.

Ara, però, aquesta dada que habitualment s'ha tingut com a referència, podria esdevenir incerta: una investigació elaborada per científics de la Universitat de Stanford apunta al fet que aquest valor va abaixant en el conjunt de la població al llarg de les dècades. Els investigadors de l'equip de la científica especialitzada en malalties infeccioses Julie Parsonnet ha analitzat centenars de milers de mesuraments de temperatures corporals realitzats durant els darrers 160 anys. A través d'aquest procediment, han conclòs que el valor de 36,6 com a referència de la temperatura humana és a hores d'ara "incorrecte", tot i que en el passat podria haver estat encertat, i assenyalen que està baixant a poc a poc. Ara mateix, podria fregar ja els 36 graus centígrads de mitjana, com a valor més precís.

La temperatura és diferent en cada persona, donat que són molts els factors que poden condicionar-la: l'edat, el tipus de cos, l'activitat, la dieta, si s'està malalt, el moment del dia o, fins i tot, el mètode emprat per mesurar la temperatura. Ja que la temperatura es pot mesurar de diverses formes a l'interior del cos: a l'axil·la, en el front, per via anal, a l'oïda o sota la llengua. Aquesta temperatura habitualment canvia en cas de malaltia, com quan es dona una febre, la qual cosa ajuda a matar els microbis i ajuda el sistema immunitari.

El metabolisme, la fisiologia, l'alimentació o la sanitat, factors clau

El factor clau, però, que explica que la temperatura corporal mitjana dels éssers humans vagi baixant amb els anys és, segons l'estudi de Parsonnet, el metabolisme i que fisiològicament som diferents del que eren en el passat. L'entorn en el qual vivim ha canviat, inclosa la temperatura a les nostres llars, el nostre contacte amb microorganismes i els aliments a què tenim accés. Ara hi ha un accés més gran als aliments i l'atenció sanitària en molts països del món. La gent "s'ha fet més alta, ha engreixat, s'ha tornat més freda i viu més temps", ha afirmat la científica, que assenyala que tots aquests factors van units. Així mateix, l'estudi demostra que la taxa metabòlica mitjana, que indica quanta energia utilitzen els nostres cossos, ha disminuït també amb el pas dels anys. Segurament a causa que fa falta menys energia per part del nostre cos per mantenir la temperatura corporal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!