Ens estem refrescant? Durant més de 150 anys s'ha cregut que la temperatura corporal normal de l'ésser humà era d'uns 36,6 - 37 graus Celsius. Aquesta mitjana la va establir el metge alemany Carl August Wunderlich en un llibre publicat el 1870 i en el qual aportava dades pròpies, recollides en una clínica, fent la mitjana de la temperatura corporal d'uns 25.000 pacients seus. Després, les autoritats mèdiques americanes van elaborar estudis propis i van associar a 36,5 graus la temperatura habitual, alhora que van establir el punt de febre a partir dels 37 graus. Aquesta és la referència habitual que tenen totes les persones i el punt a partir del qual comencen a trobar-se malament, amb febre.

Ara, però, aquesta dada que habitualment s'ha tingut com a referència podria esdevenir incerta: una investigació elaborada per científics de la Universitat de Stanford apunta al fet que aquest valor va baixant en el conjunt de la població al llarg de les dècades. Els investigadors de l'equip de la científica especialitzada en malalties infeccioses Julie Parsonnet han analitzat centenars de milers de mesuraments de temperatures corporals fets durant els darrers 160 anys. Mitjançant aquest procediment, han conclòs que el valor de 36,6 com a referència de la temperatura humana és a hores d'ara "incorrecte", tot i que en el passat podria haver estat encertat, i assenyalen que està baixant a poc a poc. Ara mateix, podria vorejar ja els 36 graus centígrads de mitjana, com a valor més precís.

La temperatura és diferent en cada persona, atès que són molts els factors que poden condicionar-la: l'edat, el tipus de cos, l'activitat, la dieta, si s'està malalt, el moment del dia o, fins i tot, el mètode emprat per mesurar-la. Perquè la temperatura es pot mesurar de diverses maneres a l'interior del cos: a l'axil·la, al front, per via anal, a l'orella o a sota de la llengua. Aquesta temperatura sol canviar en cas de malaltia, com quan hi ha febre, cosa que ajuda a matar els microbis i protegeix el sistema immunitari.

El metabolisme, la fisiologia, l'alimentació o la sanitat, factors clau

El factor clau, però, que explica que la temperatura corporal mitjana dels éssers humans vagi baixant amb els anys és, segons l'estudi de Parsonnet, el metabolisme i que fisiològicament som diferents de com érem en el passat. L'entorn en què vivim ha canviat, incloent-hi la temperatura a les nostres llars, el nostre contacte amb microorganismes i els aliments que tenim disponibles. Ara hi ha un accés més gran als aliments i a l'atenció sanitària a molts països del món. La gent "s'ha fet més alta, s'ha engreixat, s'ha tornat més freda i viu més temps", ha afirmat la científica, que assenyala que tots aquests factors van units. Així mateix, l'estudi demostra que la taxa metabòlica mitjana, que indica quanta energia fan servir els nostres cossos, també ha disminuït amb el pas dels anys. Segurament perquè al nostre cos li cal menys energia per mantenir la seva temperatura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!