La tensió al voltant d'Eurovisió 2024 continua creixent, quan queden poques hores perquè se celebri la final del Festival de la Cançó a Malmö. Un certamen que, des de l'inici, ha estat polèmic per la presència d'Israel a la gran final, mentre es produeix una dura ofensiva a la Franja de Gaza. Després de la desqualificació a última hora del representant de Països Baixos a Eurovisió 2024, Joost Klein, per part de la Unió Europa de Radiodifusió (UER) per un "comportament inapropiat", s'ha obert un nou front de conflicte a Eurovisió 2024: Irlanda no s'ha presentat a l'assaig final, fet que ha fet sonar les alarmes.
El motiu de l'absència de la representant irlandesa, Bambie Thug, en l'assaig ha estat "una situació" que s'ha produït abans de la desfilada de banderes, segons ha explicat la mateixa artista a través de les xarxes socials. "S'ha produït una situació mentre esperàvem per saltar a l'escenari i participar en la desfilada d'artistes, per la qual cosa he requerit una atenció urgent de la UER, qui s'ha pres aquest assumpte de debò i hem discutit sobre quina acció emprendre", ha afirmat. Tot apunta que Thug no ha actuat durant aquest darrer assaig, conegut com a family show, en senyal de denúncia per uns comentaris pejoratius fets per un dels comentaristes de la radiotelevisió pública d'Israel, el qual va assegurar que l'actuació de la representant irlandesa no era apta per a nens perquè "feia por".
A banda d'Irlanda, els candidats de Grècia i Suïssa, Marina Satti i Nemo, tampoc han participat en l'habitual desfilada dels artistes, que s'ha celebrat hores abans de la gran final. En canvi, els dos representants sí que han actuat durant l'assaig final, el qual també ha comptat amb una reivindicació del candidat francès. I és que Slimane ha interromput la seva cançó Mon Amour per demanar la pau, llançant un clar missatge a la UER: "Units per la música, sí, però amb pau i amor", ha afirmat, en referència al lema del festival i amb una clara crítica cap a la participació d'Israel en el certamen.
Des de Noruega també s'han sumat a l'allau de crítiques i l'encarregada de fer-ho ha estat la cantant i representant del país a Eurovisió el 2023, Alessandra Mele, que aquesta nit havia de ser la portaveu dels vots del jurat de Noruega, una funció que ha decidit abandonar. Així ho ha afirmat la televisió pública noruega, NRK, i després la mateixa Mele ha explicat el motiu: "Malgrat que estic agraïda que se'm donés l'oportunitat de fer-ho, he pres la decisió de retirar-me. El lema 'Units per la música' és la raó per la qual jo faig música: unir a les persones. Però ara mateix, aquestes paraules són només paraules buides". Així mateix, ha apuntat que "s'està produint un genocidi" i ha demanat al públic que obri "els ulls", tot demanant la llibertat per a Palestina.
La polèmica desqualificació dels Països Baixos
El representant de Països Baixos a Eurovisió 2024, Joost Klein, ha estat desqualificat del festival de música per la Unió Europa de Radiodifusió per un "incident" amb una persona de la producció del certamen que està investigant la policia sueca, segons ha informat l'organització del festival en un comunicat. En l'escrit, la UER defensa que "mentre el procés legal està en curs", no és apropiat que Klein actuï al certamen i, per això, han optat per una dràstica mesura: desqualificar-lo.
Precisament, aquest divendres es va viralitzar a xarxes una situació que involucra el candidat dels Països Baixos i la d'Israel, Eden Golan. Durant una roda de premsa d'Eurovisió, un periodista va preguntar a la representant d'Israel si no li importava posar "en risc la seguretat i el perill" de tots els participants, arran de l'augment de l'alerta terrorista a Malmö per la presència d'Israel al festival. El moderador va adreçar-se a Golan per dir-li que no estava obligada a respondre la qüestió, però Joost Klein va intervenir per llançar un crític "per què no?". Hores més tard d'aquesta escena, la UER ha anunciat que Klein no participarà en la final d'aquesta nit, una decisió que des de la televisió pública de ràdio i televisió dels Països Baixos (NPO) han titllat de "molt dràstica".