Teodoro Nguema Obiang, vicepresident de Guinea Equatorial i fill favorit del president Teodoro Obiang Nguema, serà jutjat a França pel Tribunal Correccional de París. Feia anys que Nguema Obiang havia estat implicat en l'afer anomenat "dels béns mal adquirits", en el que també hi estan acusades les famílies dels presidents de Congo, Sassou Nguesso, i Gabon, Omar Bongo (ara el seu fill, Ali Bongo). Aviat, doncs, s'haurà d'establir una data per al judici per al líder guineà. És la primera vegada que França procesa a un dirigent estranger per un delicte de desviament de fons públics. Mentre les associacions que promouen l'acusació, Transparency International France i Sherpa, han celebrat la notícia, l'advocat d'Nguema Obiang no ha fet declaracions. Es tem que el vicepresident no acudeixi al judici.
L'inici del procés
El procés va ser desencadenat el 2007 per Transparency International i Sherpa, dues organitzacions que denuncien la corrupció a nivell internacional. Aquestes organitzacions van detectar que Nguema Obiang tenia una gran riquesa a França, que no coincidia amb els seus mitjans teòrics. Entre els seus béns hi destacava una luxosa mansió a l'avinguda Folch de París, al costat de l'Arc de Triomf (amb perruqueria i discoteca particular). També tenia una gran col·lecció de vehicles de luxe, que incloïa un Bugatti Veyron, un dels cotxes més cars del món, i un Maserati. També havia adquirit, en una subhasta, el guant que Michael Jackson havia usat per gravar el vídeo de Thriller. Nguema Obiang no s'amagava del seu amor pel luxe: té grans iots i avions privats. En una ocasió va participar en un programa de televisió francès per fer ostentació de la seva riquesa anant de compres. El darrer carnaval va entregar 3,5 milions d'euros a l'escola de samba Beija-Flor, de Rio de Janeiro, per a la seva desfilada. Darrerament, segons el digital guineà Diario Rombe, s'ha comprat una rèplica del cotxe de Batman (costa gairebé 700.000 euros). El cotxe circula, ara, pels carrers sense asfaltar de Malabo.
Problemes sense fi
Nguema Obiang va veure com la justícia francesa li comissava els seus cotxes, i es va veure obligat a cedir la seva mansió parisenca al govern francès. També les autoritats nord-americanes van perseguir-lo i es va veure obligat a arribar a un pacte amb el fiscal, pel que venia la seva mansió de Malibú i cedia els beneficis per a activitats de beneficència a Guinea Equatorial. Però l'acció judicial francesa va continuar i Teodoro Nguema Obiang es va negar a comparèixer davant el jutge que instruïa el cas. Això va comportar que la Interpol dictés una ordre de recerca i captura contra ell, que va estar en vigor durant anys. Només es va aixecar quan Teodorín va acceptar declarar per videoconferència davant del jutge i es va comprometre a assistir al judici en cas que l'acusació continués endavant. L'Estat guineà sempre ha acusat a França de neocolonialisme, i al·lega que el jutge francès no té competències per jutjar a Nguema Obiang. Germán Tomo, un dels testimonis de càrrec del judici contra Nguema Obiang, ha patit amenaces i un grup d'assassins a sou va intentar-lo matar a Madrid, el 2005 (van confondre el seu germà amb ell, i va patir ferides greus). Se sospita que al darrera de l'atac a Tomo hi havia agents dels serveis secrets guineans.
L'hereu
Teodoro Nguema Obiang, conegut a Guinea Equatorial com "Teodorín" o "Patrón", és un personatge molt conegut al país africà per les seves excentricitats. Va ser durant molt de temps ministre de Boscos i Agricultura, tot i que passava llargues temporades fora del país. A Guinea és molt influent, perquè és el protegit de la "Primera Dama", la primera esposa del dictador, la temuda Constancia Mangue. A més a més, dirigeix l'organització juvenil de l'oficialista Partit Democràtic de Guinea Equatorial, l'Associació de Fills d'Obiang (ASHO). És odiat per molts dels membres de la família d'Obiang, perquè el consideren desequilibrat. Però el seu pare no ha parat de promoure'l. Primer va ser declarat Vicepresident Segon del país (un càrrec que no existia a la constitució guineana). En la darrera reforma de govern, aquest mateix any, ha estat elevat a Vicepresident únic del país. Els inversors estrangers temen que l'ascens al poder de Teodorín, en cas de mort de Teodoro Obiang (de 74 anys), provoqui un daltabaix al país per les seves excentricitats.
D'on surten els diners?
Com a funcionari públic guineà, Teodoro Nguema Obiang mai no ha tingut un salari gaire alt. Però ja fa molts anys, quan als Estats Units va esclatar l'escàndol del Riggs Bank, el 2004, es va fer patent que la família del dictador guineà es beneficiava dels recursos públics del seu país. Teodorín, que era ministre de Forestal, ha estat acusat d'extorsionar a les empreses forestals que treballaven al seu país. La família d'Obiang ha estat acusada, també, de participar en bona part de les empreses semipúbliques que es beneficien de les convocatòries de l'Estat. Davant la manca de transparència de l'Estat guineà, es sospita que els beneficis dels jaciments de petroli guineans es divideixen, bàsicament, entre els membres de la família al poder. Mentrestant, en un país amb un PIB força alt, equiparable al d'alguns països europeus, no hi ha vacunes i ben pocs ciutadans tenen accés a l'aigua corrent.