Bonaventura Clotet, director de l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), ha demanat a les autoritats sanitàries que canviïn les seves polítiques sanitàries contra la sida. Clotet, en una entrevista a Europa Press, ha proposat que s'autoritzi l'ús de teràpia preventiva a determinats grups de risc, perquè ho considera l'única via per tal d'aconseguir "ciutats lliures de sida i de noves infeccions". IrsiCaixa és una iniciativa impulsada per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Salut de la Generalitat).

Bonaventura Clotet. Foto: Europa Press.

Solució per a una epidèmia que no acaba

Tot i que cada cop se'n parla menys, la sida no ha desaparegut, i a l'Estat espanyol cada dia hi ha 10 infeccions noves a causa del virus. Clotet afirma que el problema bàsic és que el fet que hi hagi tractaments per a la malaltia ha provocat que molta gent li perdi la por i es redueixin les precaucions. Front a aquest problema Clotet ha proposat que s'autoritzi l'anomenada profilaxi pre-exposició (PrEP), que als Estats Units ja s'empra des del 2012 i que ja ha estat autoritzada per l'Agència Europea del Medicament. Es tracta de l'ús diari del fàrmac antirretroviral Truvada (Gilead).

Per a grups de risc

El Truvada no elimina el risc de contagi: tan sols disminueix els nous casos en un 40%. És per això que els experts afirmen que aquest fàrmac només s'hauria de distribuir entre grups de risc, i s'hauria d'acompanyar d'una informació exhaustiva, ja que no hauria de substituir l'ús de preservatiu, sinó complementar-lo (alguns experts havien criticat la PrEP justament perquè podia induir a deixar d'usar preservatiu sense garantir immunitat).

A la recerca de la vacuna

Clotet, malgrat tot, creu que per acabar realment amb la malaltia cal desenvolupar una vacuna terapèutica. Els científics també estan intentant buscar d'altres formes per acabar amb els reservoris on els virus "s'amaguen"; d'aquesta forma  els malalts podrien abandonar el seu tractament. Fins i tot es treballa amb nanotecnologia per tal de fer arribar els fàrmacs a les zones del cos on els virus s'amaguen. Bonet considera que a l'Estat espanyol hi ha un problema greu en aquest àmbit, perquè tot i que hi ha molt talent i s'hi desenvolupen algunes recerques mèdiques d'avantguarda, els pressupostos per a l'investigació mèdica són molt més reduïts que als països veïns.