Dos mesos després de la DANA, les ajudes promeses tot just comencen a arribar i la sensació d’abandonament dels valencians es multiplica amb el pas dels dies. Sota el lema “Mazón, criminal”, aquest diumenge s’ha produït la tercera manifestació a València per protestar contra la catastròfica gestió de la Generalitat Valenciana i per exigir la dimissió del seu president, Carlos Mazón. La Delegació del govern espanyol al País Valencià ha xifrat la participació en 80.000 persones. En aquesta ocasió, els pagesos han sigut els protagonistes amb la marxa sobre els seus tractors al capdavant de la mobilització pels carrers de la ciutat. Els pagesos “han deixat el camp per treure fang”. Els convocants exigeixen responsabilitats polítiques per la mala gestió del Govern valencià abans, durant i després de la DANA que va provocar fins a 223 morts i 3 desapareguts.
Una de les portaveus de les entitats organitzadores, Alexandra Usó, ha fet valdre la tasca dels agricultors en la rehabilitació de les poblacions afectades, ja que “van estar des del primer dia traient fang dels carrers, traient cotxes, quan l'administració encara no s'havia dignat ni a entrar”. En aquest sentit, s'han vist pancartes amb lemes com "gràcies, voluntariat" que destaquen l'ajuda dels voluntaris que han viatjat fins a València per ajudar en el que fos possible.
A més dels pagesos, nou afectats per la DANA i la riuada han sigut els responsables d’obrir la manifestació. El grup el formaven una treballadora del 112, dos bombers, una periodista, una membre de diferents moviments socials, un investigador de l’Horta Sud, el president d’Estudis Locals de Picanya, la filla d’un dels desapareguts i la neta d’una de les víctimes mortals. L’operadora del 112 Amparo López, va treballar el dia de la DANA des de les vuit del vespre fins a les sis del matí, el màxim d’hores permès. “Me n’hauria quedat moltes més (...) sabíem que potser era l'última persona amb qui parlaven”, ha explicat al diari Levante.
El recorregut dissenyat pels organitzadors, una cinquantena d’entitats cíviques, socials i sindicals, és lleugerament diferent del de les dues reivindicacions anteriors, ja que han interferit el mínim possible en les instal·lacions nadalenques del centre urbà per exigència de la Delegació del govern espanyol al País Valencià. Els manifestants han començat a caminar a les 18 h de la tarda des de la plaça de Sant Agustí i passaran pel carrer Xàtiva, Colom i l’avinguda de Navarro Reverter per arribar fins a la plaça d’Amèrica.
José Muñoz, síndic del PSPV a les Corts Valencianes, ha sigut un dels polítics que ha assistit a la protesta. El socialista ha dit que és “insostenible” que Carlos Mazón segueixi al capdavant de la Generalitat i ha demanat a Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, que el destitueixi. “La reconstrucció no és només material, també és ètica, no ens podem permetre un president mentider, que no té cap mena de credibilitat i en qui els valencians i les valencianes no confien”, ha assegurat.
Anna Oliver, coportaveu de les entitats convocants, va denunciar en presentar la protesta que “el govern de Mazón no ha donat resposta a les necessitats bàsiques de la ciutadania ni ha presentat solucions per evitar futures catàstrofes”. Així, la manca d’habitatges, la proliferació de malalties, i les traves burocràtiques que troben els damnificats són algunes de les problemàtiques denunciades. Oliver va explicar que poblacions de la Foia de Bunyol, la Ribera i l’Horta Sud “continuen completament abandonades, sense cap projecte de futur i sense poder recuperar les seves vides". Això demostra, a parer seu, la incapacitat del govern valencià per pilotar una reconstrucció efectiva.
Igualment, les entitats han carregat contra la militarització de la resposta a la catàstrofe, la manca de mesures per assegurar els drets laborals dels treballadors afectats i l’adjudicació de contractes a empreses involucrades en casos de corrupció. Els manifestants han reclamat, entre altres qüestions, la dimissió immediata de Carlos Mazón i el seu Consell, que es garanteixi un habitatge a les persones afectades i la prohibició de la construcció en zones inundables. Mazón va remodelar fa un mes el Consell per crear una vicepresidència de la Recuperació, al capdavant de la qual va posar un tinent general retirat. També va activar una Conselleria d'Emergències, i va reclamar una auditoria independent dels mitjans de prevenció d'inundacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
La primera i la segona manifestació van aglutinar 130.000 i 100.000 persones respectivament i van esdevenir un clam contra la gestió de Mazón. Els assistents van congregar-se en les dues ocasions per recriminar la manca de previsió, el retard en els avisos i la gestió de la posterior devastació que va provocar el desbordament de barrancs i rius. El càntic “el president, a Picassent”, en referència a la presó ubicada en aquest municipi valencià, va ser un dels més repetits durant les mobilitzacions.
El polèmic dinar de Mazón
La manifestació d’aquest diumenge es produeix la mateixa setmana en què ha tornat el rebombori pel polèmic dinar de Mazón el dia de la DANA. El mandatari del Partit Popular ha estat assenyalat per la trobada amb la periodista Maribel Vilaplana al restaurant El Ventorro, que el va mantenir ocupat durant hores aquell dia, si bé ell ha defensat que era amb motius de feina i que estava en tot moment informat i disponible via telèfon per atendre les emergències. Mazón ha anat donant a empentes i rodolons un relat de què estava fent aquell fatídic dia en què no va arribar fins al voltant de les 19:30 h al Cecopi, el centre de coordinació d'emergències i en el qual l'avís massiu a la població via mòbils no va enviar-se fins passades les 20:00 h.