Ensurt al Ripollès. Al voltant de les 12 del migdia s'ha produït un terratrèmol de 3,5 graus a la zona de Setcases. Així ho ha confirmat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Protecció Civil ha explicat a les seves xarxes socials que el moviment sísmic s'ha percebut en alguns municipis de la comarca i que s'ha iniciat la fase de prealerta del pla especial d'emergències sísmiques de Catalunya (Sismicat).
Sabeu què heu de fer en cas de #sisme?
— Protecció civil (@emergenciescat) October 8, 2021
Us ho expliquem 👇👇 pic.twitter.com/nekEnC9I6d
Malgrat que ha estat perceptible, no s'han notificat danys causats pel sisme. Tant és així que el 112 no ha rebut cap trucada d'emergència relacionada amb el terratrèmol, segons informa Europa Press.
Tot i que no hi ha hagut danys, Protecció Civil ha aprofitat per recordar què cal fer en cas de viure un terratrèmol. Si som a casa, cal refugiar-se sota una taula sòlida o un angle de la paret i protegir-se el cap. També és necessari allunyar-se de les finestres i de tots els objectes que puguin caure i lesionar-nos. Tampoc s'ha de sortir al carrer immediatament després que finalitzi el sisme, ja que pot ser perillós.
En el cas que siguem a l'exterior, cal que ens allunyem dels edificis i els pals elèctrics. També és fonamental intentar, en la mesura que sigui possible, evitar zones costaneres pel perill de tsunami.
No és el primer cop que aquesta zona experimenta un terratrèmol. Fa només tres anys Protecció Civil va informar d'un terratrèmol de magnitud 2,8 al nord-est del municipi de Setcases. Aquell cop el sisme va ser menor, malgrat que es va poder sentir.
Gran activitat sísmica a l'estat espanyol
Els darrers dies l'activitat sísmica s'està disparant a diversos punts de l'estat espanyol. La majoria dels casos són gairebé imperceptibles, però n'hi ha d'altres que no.
La zona més castigada en l’actualitat pels terratrèmols és, sense cap competidor, La Palma. L'erupció del volcà, que ja fa 20 dies que dura, ha arrossegat amb ella un gran nombre de sismes, que han augmentat molt els darrers dies.
El nou volcà ha passat per diverses fases, unes de més actives, altres de més explosives i, fins i tot, una fase d'inactivitat. La fase actual es caracteritza per l'augment de l'activitat sísmica.
En les darreres 24 hores la sismicitat de l’illa ha augmentat tant en nombre de terratrèmols com en la magnitud d’aquests. L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat durant la nit una trentena de terratrèmols a l'illa de la Palma, el més destacat un a Fuencaliente, de magnitud 3,8, a les 05.49 hores a una profunditat de 15 quilòmetres.
L’eixam sísmic es manté actiu al sud de l'illa, en els municipis de Mazo i Fuencaliente, a unes profunditats mitjanes que oscil·len aproximadament entre els 11 i els 15 quilòmetres, segons recull Europa Press.