Les zones rurals d'Espanya estan experimentant transformacions ambientals i socials sense precedents, amb la despoblació i el canvi climàtic com a protagonistes més destacats. De fet, el 28% del territori rural espanyol està exposat a altes taxes de despoblació, el 45% a problemes d'aridesa, i el 17,5% a ambdós problemes alhora. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi 'L'Espanya desertificada', de l'Observatori Social de la Fundació "la Caixa" i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a càrrec dels investigadors Cara Maeztu, Gerard Pocull, Esteve Corbera i Sergio Villamayor-Tomas, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB).
La importància de tenir una ciutat a prop
L'esmentat 17,5% es redueix a l'11,5% a les zones rurals accessibles (amb una baixa densitat poblacional i usos de la terra majoritàriament agrícoles, però connectades amb centres urbans) i augmenta al 23,3% a les zones rurals remotes (amb una baixa densitat poblacional, usos de la terra agrícoles i desconnectades de centres urbans). La superposició dels mapes sobre la prevalença de la despoblació a Espanya amb els mapes d'exposició al canvi climàtic (mesurat, per exemple, a través del risc d'aridesa) permet identificar regions en les quals hi ha una doble exposició:
Avantatges i desavantatges de la lluita contra la despoblació:
Davant d'aquesta realitat, hi ha diversos factors de mitigació de la despoblació, com el desenvolupament de l'agroindústria i de les energies renovables, el turisme rural i ambiental, la immigració, la disponibilitat d'habitatge, l'oferta cultural i d'entreteniment rural, i la connectivitat amb les zones urbanes. Tanmateix, alguns d'aquests factors poden portar efectes no desitjats, tant de tipus social com ambiental. Per exemple, el desenvolupament agroindustrial comporta la concentració d'explotacions i de serveis agrícoles, el que dificulta que joves agricultors i immigrants tinguin accés a la terra. D'una manera similar, la intensificació agropecuària pot contribuir a l'erosió dels terres, a la sobreexplotació i a la contaminació dels recursos hídrics, augmentant així el risc d'aridesa i disminuint la resiliència del territori al canvi climàtic. La voluntat de l'Observatori Social de la Fundació "la Caixa" és aportar diagnòstics sobre la realitat social en les àrees de coneixement relacionades amb els grans àmbits d'actuació de l'entitat: social, educatiu, cultural i d'investigació.