Fa dies que circula per les xarxes socials la idea que els ciutadans xinesos de Catalunya i Espanya estan marxant per tornar al seu país d'origen. La percepció de molts internautes és que molts basars estan tancant i, fins i tot, han aparegut teories conspiratòries que asseguren que el tancament es deu al fet que els xinesos disposen d’informació privilegiada sobre una nova pandèmia. Doncs bé, en un vídeo de TikTok, l'usuari @chinosguayacos ha desmentit aquestes teories.
@chinosguayacos La verdad sobre los chinos🇨🇳 que estamos cerrando 2025 🇪🇸 (bien explicado) Intento transmitir de la mejor manera posible, ya que eran varios puntos que quería aclarar, la situación es así actualmente y es un conjunto de situaciones que ocurren a TODO aquel cuyo tenga empresa, sea autónomo, no solo a los chinos. #bazar #actualidad #realidad #chinos #mallorca #chinoscerrando #bazares #CapCut ♬ sonido original - LaFamiliaChaulafan🇪🇨🇨🇳🇪🇸
Algú em pot explicar perquè es parla tant de la fuga de xinesos del nostre país? Quines són les causes, si es que aixo es cert? ...els orientals saben que se'n prepare alguna de grossa?
— Anem A Pams - Rosa (@anem_pams) April 5, 2025
Un comerciant xinès explica la crisi econòmica que està portant molts empresaris xinesos a abandonar els seus negocis i buscar noves oportunitats, però destaca que aquest no és un problema exclusiu dels xinesos. “Oblidem-nos dels xinesos, parlem en general, de com està la situació a Espanya. A Espanya tot ha pujat, he vist comentaris dient que ja no venem coses a un euro i que tot està molt car, és clar, és que tot està car”.
No és un problema exclusiu de la comunitat xinesa
El que vol deixar clar aquest usuari de TikTok, és que la situació és complicada i difícil per als propietaris de petits comerços en general, no només dels basars. “Viure a Espanya és car, si tot puja de preu, és normal que qualsevol botiga, no només els xinesos, apugin els preus”. A més, recorda que “el mercat online té millors preus, és clar, no han de pagar lloguer, ni gasolina”.
El comerciant explica que les vendes han disminuït molt en els últims anys. “Abans veníem a un euro i guanyàvem 10 cèntims, però com que en veníem molt, això sortia rendible. Ara no és així”, afirma. Ara els basars ja no poden competir amb plataformes en línia com Temu o AliExpress, “la gent prefereix comprar en línia”, relata.