A punt de complir 113 anys del seu enfonsament al mig de l'oceà l'Atlàntic, el 14 d'abril del 1912, el Titanic encara amaga sorpreses. Si bé el que queda del vaixell es troba a uns 3.800 metres de profunditat, un recent escaneig en 3D presentat per National Geographic ha revelat nous detalls sobre les últimes hores del Titanic. La rèplica digital exacta ha proporcionat una finestra a la sala de calderes, que presenten una forma còncava, la qual cosa confirma el que ja es coneixia pel relat oral de testimonis que van sobreviure: van treballar fins al final perquè funcionessin i hi hagués energia amb la qual mantenir enceses les llums del vaixell i que els passatgers poguessin veure per posar-se fora de perill als bots. Una vàlvula oberta a la popa del vaixell enfonsat també ho corrobora: els treballadors van estar llançant carbó a les calderes fins que la sala va quedar negada.
Al seu torn, l'escaneig 3D també dona noves pistes sobre el xoc amb l'iceberg que va enfonsar el Titanic, l'incident que va costar la vida a unes 1.500 persones que es van ofegar o van morir d'hipotèrmia. En concret, a través d'una simulació digital feta per ordinador se suggereix que les perforacions al casc del vaixell que van provocar l'enfonsament tenien tan sols la mida de fulls de paper DIN A4 (uns 21 x 29,7 centímetres com a referència). També s'ha constatat que alguns ulls de bou van poder trencar-se per l'impacte amb l'iceberg, la qual cosa també correspondria amb el relat d'alguns testimonis que van afirmar que va entrar gel a les seves cabines.
"El Titanic és l'últim testimoni del desastre i encara té històries que explicar", ha explicat un dels autors de les noves indagacions, Parks Stephenson, en declaracions a la BBC, la cadena pública britànica que ha avançat les imatges de l'escaneig 3D. L'investigador també assenyala que les tasques que ell i l'equip han dut a terme són com les d'un detectiu en una escena del crim: observar les proves, cada detall, contrastar-lo amb els relats dels supervivents i el que se sabia fins ara i així dirimir què va passar aquella nit de fa més de cent anys. La investigació l'ha liderat el professor Jeom-Kee Paik del University College de Londres.
See the Titanic in virtual reality on the bottom of the seafloor, brought to you by NatGeo, Atlantic Productions and my friend P. Stephenson. The view is better than actually going there, trust me. https://t.co/cs8j711BCl pic.twitter.com/HqO2rfLJzI
— Victor Vescovo (@VictorVescovo) April 9, 2025
700.000 fotografies amb robots submarins
L'escaneig s'ha realitzat amb robots submarins, que han pres més de 700.000 fotografies des de tots els angles possibles per captar cada detall i que així es pogués reconstruir la còpia digital en 3D de les restes del vaixell. Així, la còpia mostra detalls com que la proa del Titanic encara aguanta dempeus sobre el fons marí, mentre que la popa és un embolic de metall trencat, després d'haver-se xocat amb el fons i haver-se partit el vaixell en dos. La simulació, recolzada en algoritmes, mostra que el vaixell es va donar un cop superficial amb l'iceberg, provocant petites perforacions al llarg del casc, de la mida d'un full de paper.