Una passa més en favor dels drets humans. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha obligat tots els estats membres de la comunitat a reconèixer el dret de circulació i residència de les parelles homosexuals, així com dels seus fills. Concretament, Luxemburg ha sentenciat aquest dimarts a favor del fet que Bulgària emeti un document d'identitat a una menor reconeguda com a filla de dues dones.

La sentència del TJUE respon al cas d'un matrimoni de dones casades a Espanya el 2018, de nacionalitat búlgara i britànica, que es van enfrontar a la negativa de Bulgària a registrar-les a totes dues com a progenitores de la seva filla. La situació va impedir a la menor obtenir el document d'identitat búlgar, motiu pel qual el tribunal del país que portava el cas va preguntar a Luxemburg si això vulnera el dret a circular i residir lliurement a la UE.

Sense un nou certificat de naixement

Així, el TJUE ha conclòs que la menor té dret al document d'identitat, independentment de si el país permet o no el matrimoni homosexual. Igualment, el tribunal ha remarcat que les autoritats estan obligades a reconèixer el certificat de naixement originari. Segons la justícia europea, un estat membre de la UE està obligat a expedir el document d'identitat o passaport a un menor sense la necessitat d'exigir l'expedició prèvia d'un certificat de naixement per les seves autoritats nacionals i, per tant, a reconèixer l'originari del país en el qual s'hagi produït el naixement.

El tribunal de Luxemburg ha decidit així en el cas de la menor ciutadana de la UE el certificat de naixement de la qual expedit a Espanya designa com a progenitores a dues persones del mateix sexe, quelcom que Bulgària no contempla. Aleshores, el TJUE ha establert que un estat membre està obligat a reconèixer el document originari de l'estat membre d'acollida o de residència que permet a la menor exercir, amb cadascuna de les dues persones, el dret a circular i residir lliurement en el territori de la UE.

Les traves de Bulgària

Les dues dones resideixen des del 2015 a Espanya i van contraure matrimoni l'any 2018. La filla va néixer, també a Espanya, l'any 2019. A més, el seu certificat de naixement (expedit per les autoritats espanyoles) esmenta les dues mares com a progenitores. Llavors, la mare búlgara va sol·licitar a Sofia (capital de Bulgària) un document d'identitat per la filla, però les autoritats del país no van reconèixer el certificat de naixement espanyol com a vàlid i van exigir que es precisés la identitat de la mare biològica, ja que el model de certificat de naixement en vigor a Bulgària preveu una única casella per la "mare" i una altra pel "pare". Només es pot inscriure un nom en cadascuna d'aquestes caselles.

En una resposta a una qüestió prejudicial plantejada per un tribunal de Sofia, el TJUE ha dictaminat aquest dimarts que les autoritats búlgares i de qualsevol altre estat membre estan obligades a expedir un document d'identitat o passaport a un menor, independentment del sexe dels progenitors i sense exigir el certificat de naixement de les autoritats nacionals. Així mateix, han de reconèixer el document procedent de l'estat membre d'acollida que permeti al menor i a les persones progenitores el dret a circular i residir lliurement en territori comunitari. I tot, concretament, perquè la menor té la nacionalitat búlgara i les autoritats li han d'expedir un document d'identitat búlgar on consti el seu cognom.

 

Imatge principal: Façana del Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg / ACN