El periodista Jofre Llombart ha aprofitat el nou plató d'ElNacional.cat per tractar, juntament amb quatre experts, una qüestió que ens afecta directament, però que per a molts encara és força desconeguda, la ciberseguretat. Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Iris Roch, responsable del programa Cafè i Social Media de l'Equip Clínic Cipais, i Maria Taberna, manager de ciberseguretat a Rockwell Automation, han estat els encarregats d'aprofundir en aquesta qüestió.
Sens dubte, una de les veus més autoritzades del nostre país per parlar de ciberseguretat és Tomàs Roy, que ha començat la seva intervenció subratllant que, en termes de ciberseguretat, no tot és responsabilitat de l’usuari. És per això que és molt important tenir una agència de ciberseguretat potent que pugui vetllar per la seguretat cibernètica dels catalans i les catalanes. Dit això, ha explicat que el nombre de ciberatacs que es reben a Catalunya és tan alt que no es pot pensar que no es rebran atacs. "Són inevitables", ha assegurat. Davant d'aquesta allau d'atacs digitals, la Generalitat ha de fer un gran esforç. "Catalunya està invertint deu vegades més que les altres comunitats autònomes en ciberseguretat", ha assegurat.
En aquest context de ciberatacs massius, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya dona suport a empreses, entitats i institucions públiques per respondre de la forma més eficient possible a aquestes escomeses. "Tenim un model de treball que busca entendre la situació, fer un diagnòstic per veure com de protegit s’està. Després, fem un pla d’acció i els integrem a l’agència per poder-los protegir", ha explicat.
Concretament, l'Agència té models de protecció diferents en funció del tipus d'entitat, empresa o institució pública que cal ajudar. Per exemple, un hospital demana unes ajudes determinades en termes de ciberseguretat diferents de les d'una entitat social. "Tenim un programa específic, que anomenem ‘verticals’, perquè no tots els entorns són iguals. En tenim una per l’àmbit de l’educació, una altra pel de la salut, una altra pel món local i un altre per al món universitari i acadèmic. I és que les capacitats, els riscos i les amenaces són diferents en cadascun dels entorns. Intentem particularitzar i no tenir una solució per a tots", comenta.
D'altra banda, Roy ha destacat que la Generalitat està fent un gran esforç per ciberprotegir Catalunya. En aquest sentit, ha indicat que "som exemplars en quantitat pressupostària destinada a ciberseguretat". I ha remarcat que Catalunya és la primera comunitat autònoma que també pot certificar que una empresa ha pres les mesures de ciberseguretat adients.
El director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya també ha comentat que és molt important que els funcionaris públics tinguin certes nocions de ciberseguretat. És per això, ha explicat Roy, que l'Agència està formant al voltant d’uns 15.000 empleats públics a l’any. "Fem proves i simulacions de ciberseguretat amb els funcionaris”, ha detallat.
Finalment, ha demanat continuar apostant per la ciberseguretat per garantir el benestar digital.