El director del programa de TV3 Està passant, Toni Soler, ha admès davant del jutge haver-se equivocat amb el gag en què van comparar els Mossos amb gossos, després de les càrregues en les protestes per la sentència del procés, i ha al·legat que no volien ofendre i que es van disculpar en antena.
Segons han informat fonts judicials, Soler ha comparegut aquest divendres com a investigat davant el titular de jutjat d'instrucció número 7 de Sant Feliu de Llobregat, al costat de dos dels seus col·laboradors, Jair Domínguez, i Magí Garcia, acusats d'un delicte contra les institucions de l'Estat, en la modalitat d'injúries greus als cossos i forces de seguretat.
El jutge va imputar Soler i els seus dos col·laboradors per emetre en el seu programa d'humor, el 16 d'octubre del 2019, en la setmana dels disturbis després de la sentència del procés, un gag en què comparaven als Mossos d'Esquadra amb gossos, aprofitant la similitud fonètica en català entre "Mossos" i "gossos".
Soler assegura que no pretenien ofendre
Segons les fonts, Soler, que només ha respost a la seva defensa, ha al·legat davant del jutge que en el programa següent a l'emissió del gag, com a director i responsable de tot el que es diu a Està passant, va admetre que el to havia estat inadequat i que la seva intenció no era ofendre, pel que va reconèixer que s'havien equivocat.
En la seva declaració davant del jutge, Soler també ha argumentat que no tenien intenció de lesionar la dignitat de cap col·lectiu, ja que es tracta d'un programa diari i d'actualitat que es mou en una línia on de vegades, ha esgrimit, és fàcil que el to pugui ser "més o menys ofensiu". Quan el to és ofensiu, com Soler ha reconegut que va passar amb l'emissió del gag sobre els Mossos, el programa admet que s'ha equivocat i demana disculpes, com ha reiterat aquest divendres davant del jutge.
Segons el director del programa, en el seu programa satíric van incorporar uns comentaris sobre els Mossos d'Esquadra en to de burla, en línia amb les que fa habitualment a TV3, on, ha assegurat davant del jutge, sempre ha treballat en plena llibertat fent ús de la llibertat d'expressió i intentant limitar al màxim els perjudicis i ofenses a les persones o col·lectius parodiats.
On és el límit de la llibertat d'expressió?
En la mateixa línia que Soler, els col·laboradors del programa Magí Garcia i Jair Domínguez han emmarcat el gag en l'àmbit de la llibertat d'expressió, per retratar l'actualitat des d'un punt de vista satíric, i han al·legat que en cap moment van voler lesionar la dignitat de cap col·lectiu, i menys dels Mossos, sabent que treballen per a una televisió pública.
A més, han ressaltat que l'endemà de l'emissió del gag Soler va demanar disculpes, i que ells també les subscriuen.
El cas deriva de les diligències que va obrir la Fiscalia de Barcelona, arran de la denúncia que van interposar els serveis jurídics del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), a càrrec de l'advocat José María Fuster-Fabra, en nom de la Trisindical.
Dos dies després que es notifiqués la sentència del procés, el programa va emetre imatges d'un gos amb una gorra de policia, així com amb casc d'antiavalots i una llançadora de foam, en un gag que jugava amb l'equívoc suscitat per la similitud fonètica entre les paraules en català "gossos" i "mossos". Entre diversos insults als "gossos", els comentaristes del programa criticaven que, en comptes de protegir-te, un gos "et borda, et mossega o encara pitjor, et dispara bales de foam o pilotes de goma".