Top Manta, la cooperativa popular dels venedors ambulants de Barcelona, ha criticat les dificultats que tenen els seus usuaris per a accedir als cursos de català, arran de la publicació de l'Enquesta d'Usos Lingüístics: "Les persones migrades volem aprendre català, però l'administració ens ho fa gairebé impossible". "A Catalunya hi ha 2,3 milions de persones que volem aprendre català, però la Generalitat només ofereix 120.000 places anuals", denuncien.
Davant aquesta situació, reclamen a la Generalitat una "política decidida per estendre la formació de català", simplificant el procés d'inscripció, aplicant una matrícula viva durant tot el curs i augmentant l'oferta, amb més places en pobles i ciutats, en tota mena d'horaris. Concretament, Top Manta denúncia que el procés d'inscripció és "complex", que "s'obre només dos cops l'any" i que els horaris són molts cops incompatibles amb la conciliació laboral i familiar. També subratllen el "greuge" que pateixen les persones que viuen fora de les grans ciutats perquè s'han de desplaçar a les capitals "en horaris molt difícils".
"L'administració ens obliga a tenir un curs de 45 hores de classes de català per poder sol·licitar l'informe d'arrelament, imprescindible per regularitzar els papers i poder accedir a un permís de treball i de residència, però alhora ens ho posa molt difícil per apuntar-nos als cursos", indica el portaveu de Top Manta, Àzim Faye. També assenyalen que les dificultats per accedir a la formació els provoquen "més problemes" per accedir a la regularització administrativa, cosa que els provoca "angoixes" i "cronifica la situació irregular".
Els migrats són els que tenen més interès a aprendre català
L'Enquesta d'Usos Lingüístics, presentada aquest dimecres per l'Institut d'Estadística de Catalunya, revela que la població migrada és la que té més dificultats per parlar català, però que també és la que té més interès d'aprendre'l. De les prop de 904.000 persones que els agradaria millorar els coneixements de català, el 54% dels catalans nascuts a l'estranger.
El desembre passat, el dia que es van obrir les inscripcions per als cursos de català del Consorci per la Normalització Lingüística, les places es van esgotar de seguida i des de Top Manta van explicar que només s'hi van poder inscriure 3 persones de l'organització, de les 52 que ho volien fer. Tot això, malgrat les llargues hores d'espera a les oficines presencials del Consorci i al portal web. Per això demanen que aprendre la llengua no hauria de ser un tràngol, sinó una oportunitat: "Fem una crida a les institucions a prendre mesures immediates perquè el català sigui realment una llengua de cohesió i no d’exclusió. Nosaltres estem disposats a aprendre; ara és el torn de l’administració de posar-hi els mitjans i de la ciutadania d’acompanyar-nos en aquesta inclusió a Catalunya".