La policia ha desmantellat una de les principals xarxes de falsificació i distribució de material destinat a la venda ambulant. Després de 10 mesos d'investigació s'han detingut 15 persones i n'hi ha 18 més d'investigades. S'han requisat 132.000 productes falsificats que haguessin tingut un valor de mercat d'aproximadament 5 milions d'euros.
Per primer cop s'han trobat les màquines amb què es feia tota la producció: 32 en total i 12 planxes per falsificar etiquetes de primeres marques. Les màquines n'estampaven cent per hora.
La xarxa estava organitzada com una estructura empresarial. Es feia des de la confecció dels productes de roba fins a les estampacions i la distribució del material. La confecció dels productes es feia a tallers de Mataró i l'Hospitalet de Llobregat i es distribuïa des de Badalona i Barcelona.
La xarxa proveïa el top manta de Barcelona i rodalia fins a la costa del Garraf amb la distribució de productes falsificats de roba de tot portar i esportiva de primeres marques.
El cap de la xarxa és un català d'Òrrius, que havia treballat de transportista al Port de Barcelona. És ell qui munta tota l'estructura, que compta amb una desena més de catalans que s'ocupaven de la producció. De la distribució se'n feien càrrec ciutadans marroquins i senegalesos.
La investigació
L'operació, dirigida pel jutjat d'Instrucció 32 de Barcelona, l'han portat a terme la Guàrdia Urbana de Barcelona i Vigilància Duanera de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, amb la col·laboració de les policies locals dels municipis on operava la xarxa.
El 24 de novembre un macrodispositiu amb 200 agents rubrica tota la investigació. Es fan escorcolls a 15 domicilis de Barcelona, Badalona, Mataró i l'Hospitalet de Llobregat. Es tracta d'una de les operacions més importants contra el top manta, ja que ataca directament la producció del producte, segons ha destacat Joan Rodríguez, intendent de la Guàrdia Urbana: "S'ha desarticulat tota la xarxa de distribució, cosa que no és habitual".
El comissionat de seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, ha destacat que aquest operatiu "ha demostrat com funciona la cooperació policial i com es pot treballar d'una manera eficaç i eficient".
"L'operació es va iniciar des de zero, des d'on s'estaven distribuint els productes i vam seguir la línia fins a arribar al punt més alt", ha explicat l'intendent de la Guàrdia Urbana de Barcelona Joan Rodríguez. "Podien falsificar qualsevol màquina, etiqueta i brodat i ho feien en molt poc temps", ha afegit.
L'intendent ha destacat que "és evident que si tenien la possibilitat d'elaborar 130.000 productes, d'alguna manera es ressentirà la campanya de Nadal".