Per primera vegada s'ha creat una via de coordinació global a Catalunya de tots els nivells administratius per tractar el fenomen del top manta. Tots els assistents han estat d'acord que calen accions conjuntes, coordinades amb les policies, serveis socials, estrangeria i que es tracta d'un fenomen global.
"No ho volem resoldre només al nostre municipi. No volem passar la pilota a ningú, volem resoldre aquesta problemàtica", ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en acabar la reunió. I és que el fenomen del top manta salta de poble en poble quan troba massa complicacions per seguir instal·lat a un municipi concret. De fet a la reunió s'hi han convidat 10 municipis costaners catalans, a banda de Barcelona.
De la cimera n'ha sortit el nucli impulsor que coordinarà les accions contra el top manta: Generalitat, Delegació del govern espanyol i els ajuntaments de Barcelona, Salou, Roses i Sitges. El síndic els lliurarà el resum de la reunió d'avui i els emplaça a una nova trobada el 22 de novembre.
La idea és començar ja a treballar coordinadament en quatre punts: En l'acció social que afecta persones i famílies a molts nivells, des de les trames mafioses fins als que s'intenten guanyar la vida. En l'acció policial, per evitar la instal·lació de l'activitat. En les actuacions pel consum responsable, per fer entendre el consumidor que no pot col·laborar amb la multiplicació del fenomen. I en la coordinació per combatre xarxes i màfies.
Per primer cop
"Em permet que avui no faci cap retret a ningú. Estic especialment orgullós que tothom es comprometi a triar endavant", ha dit Rafael Ribó a la sortida de la cimera. El síndic ha convocat les principals autoritats del país amb competències i responsabilitats per actuar sobre el top manta. Entre els convocats hi havia l'alcaldessa de Barcelona; el conseller d'Interior, Jordi Jané; el subdelegat del govern espanyol, Emílio Ablanedo Reyes, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra. Ribó ha convidat també alcaldes de diversos municipis de la costa catalana que tenen en el seus pobles i ciutats el fenomen del top manta i entitats municipalistes. En total hi havia uns 40 assistents a la macro reunió.
El síndic ha posat de relleu la necessitat "d'eradicar d’una societat democràtica, madura, aquest fenomen" que implica "explotació social, comerç il·legal, incivisme, manca de respecte a les normes elementals del que és la convivència i del que és les relacions socioeconòmiques".
Ribó també ha admès errors i ha dit que potser ha oblidat entitats, municipis i projectes que fa temps que estan treballant. "M’autocritico de no haver copsat tots els fenòmens locals", ha dit el síndic.
També ha alertat que la feina contra el top manta és de llarg recorregut. Ribó i també els alcaldes saben que no és fàcil ni estarà ni de bon tros enllestit aquest estiu: "Que ningú pensi i s'imagini que aquest estiu hagi d'acabar, però s’ha de començar a treballar ja", ha conclòs el síndic.
El paper dels Ajuntaments
Barcelona encapçala la lluita contra el top manta però a partir d'avui la compartirà i treballarà coordinadament amb altres ajuntaments, alguns dels quals fa anys que intenten resoldre el problema. "No ens podem permetre zones d’impunitat. I cal intervenir de forma coordinada. Caldran grans dispositius i actuacions complexes i continuades en el temps", ha dit Colau.
Des de Sitges, el seu alcalde, Miquel Forns, s'ha mostrat satisfet que és "la primera vegada que tenim l’oportunitat de compartir la problemàtica amb altres municipis". "És una problemàtica global, de país", perquè "aquest tipus de venda irregular té molta mobilitat. Si en algun municipi troba dificultats es trasllada al del costat i això està passant a tota la costa".
A Roses, on el fenomen es concentra bàsicament en els mesos de juliol, agost i part del setembre, l'Ajuntament ha hagut de treballar durant l'hivern en la contractació de més agents de policia local per reforçar la temporada d'estiu. La seva alcaldessa, Montserrat Mindran, ressaltava en aquest sentit després de la reunió, que "és evident que fer front al problema des del punt de vista municipal és impossible".
Salou és un dels municipis on es fan les falsificacions i on l'any passat hi va haver els aldarulls arran de les operacions policials. El tinent d'alcalde de seguretat, Francisco Gonzalez, ha reflectit la bona entesa i ha assumit "l'encàrrec del síndic amb molt de gust de poder col·laborar".
El paper de la policia
El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha anunciat patrulles mixtes entre els Mossos i la Guàrdia Urbana i un acord entre el Port de Barcelona i l'Ajuntament per evitar que els manters s'arribin a instal·lar. Fer-los fora un cop ja han plantat la parada "no és una actuació fàcil", segons Jané. També ha anunciat la lluita contra les xarxes que importen els productes falsificats.
Jané ha explicat que totes les institucions han coincidit que el top manta "suposa una imatge d’un país que no ens agrada a ningú". El conseller ha sortit abans de la reunió a la Sindicatura de Greuges.
La Guàrdia Civil, que és la que té competències de seguretat al Port de Barcelona, ha incrementat un 21% els controls als contenidors del Port. Hi ha un 28% més de sancions i 124 detinguts més que l'any 2015. El govern de l'Estat assegura que s'està a l'altura dels controls duaners més exigents que hi ha "en tot l'espai europeu", però admeten que ha canviat el modus operandi dels qui importen els productes falsificats. Ara es falsifiquen directament a Catalunya i al Port arriben contenidors amb productes genèrics sense cap estampació.
Dards de l'Estat contra Colau
La bona sintonia s'ha trencat amb la compareixença del subdelegat del govern de l'Estat, que ha retret a l'alcaldessa de Barcelona la poca col·laboració de l'Ajuntament amb la policia espanyola. En un any només han fet dues operacions conjuntes, quan l'any 2014 en van ser 34. Emilio Ablanedo no ha estat per romanços i ha dit que hi ha "la necessitat de valorar per què aquest fenomen és tan important a Barcelona i per què s'ha incrementat darrerament". I ho ha atribuït indirectament a la manca de col·laboració.
Assegura que el 2014 es van fer 60 dispositius "aconseguint èxits importants". "Amb tot, aquesta col·laboració s'ha interromput", ha afegit. Ablanedo s'ha adreçat directament a Colau: "L'alcaldessa sap que té el govern d'Espanya a la seva disposició".