El juliol del 1995 va ser assassinat Josep Montané, Sansa, propietari d'una de les muntanyes més grans del Pirineu. Era el tercer assassinat a Tor (Pallars Sobirà), un poble de tretze cases on els veïns fa cent anys que es barallen per demostrar qui viu més dies al poble. Per ser propietari de la muntanya, els estatuts de la societat de copropietaris diuen que s'ha de tenir foc encès tot l'any (fet que demostra que hi vius). Aquest cas es remunta al 1995, però es va fer molt conegut el 1997, quan el periodista Carles Porta va començar a investigar el crim per al programa 30 minuts. Després de l'emissió del programa va venir el llibre Tor, tretze cases i tres morts (2005), i el juny de 2018, el seu podcast Tor, tretze cases i tres morts a Catalunya Ràdio va tenir més 288.000 reproduccions d'àudio a la carta en poc més de dos mesos; tot un fenomen. 

A més de tot el que està relacionat amb Tor, Porta ha escrit altres llibres sobre casos reals i ha fet altres pòdcasts i sèries, ara bé, Tor és el que el fa conegut. És tan gran el fenomen, que aquest 2024 s'ha estrenat una nova sèrie sobre el poblet del Pallars Sobirà que, al llarg de vuit capítols, narra els tràgics fets que es van viure en aquest poble de tretze cases, on van morir assassinades tres persones. L'èxit de tot el que toca Carles Porta està fent que els curiosos vulguin visitar aquest poblet, que pertany al municipi d'Alins, per trepitjar els mateixos carrers que els protagonistes d'aquesta sèrie de true crime

“La gent del poble no treballa en cap circ”

Davant l'allau de turistes que ja passa pel poble i de la previsió que el nombre augmenti de cara a l'estiu, els seus habitants han pres la paraula per fer arribar una sèrie d'advertències. L'encarregat de fer-ho ha estat el nebot de Josep Muntaner, conegut com a Sansa, un dels assassinats l'any 1995. “La sèrie del Carles Porta ha posat al focus mediàtic en la nostra família, l'entorn i el poble. Sospitem que aquest estiu el nombre de persones que aniran a Tor per 'morbo' o curiositat serà molt elevat”, comença dient el nebot de Sansa en un vídeo que ha compartit el mateix Porta. “Tor, com a poble, no és un parc temàtic, i la gent del poble no treballa en cap circ”, ha sentenciat la família de Sansa a través del seu portaveu, que ha demanat respecte “per l'entorn i les persones que habiten aquest indret”. 

Com accedir a Tor?

Des de la família de Sansa han volgut llançar una advertència a tots els visitants, deixant-los clar que només es pot accedir a Tor per un únic camí: “Hauríeu de saber que per accedir a Tor, legalment, cal passar per Sort, Llavorsí i Alins i agafar una pista a la dreta cap al poble”. Això ho diu perquè l'accés a Tor a través del Principat d'Andorra és il·legal. “Entre Andorra i Espanya no hi ha cap frontera en aquest indret”, ha recordat. Dit això, ha indicat que espera que la gent “sigui respectuosa amb aquest lloc paradisíac com és la muntanya de Tor i les finques particulars que l'envolten”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!