Nou cas polèmic de censura a la cultura i l'art per part de la dreta espanyola i, una vegada més, al País Valencià. Aquesta vegada, la censura prèvia amenaça el Museu Inacabat d'Art Urbà (MIAU), un conegut festival artístic celebrat des de fa una dècada al municipi de Fanzara, a Castelló. L'ajuntament de la localitat, dirigit actualment pel PP i amb l'alcalde 'popular' Marc Diago al capdavant, ha impulsat una ordenança municipal perquè totes les obres que s'exposin en aquesta fira d'art urbà als carrers de la petita localitat siguin supervisades prèviament pel consistori, de forma que els artistes hagin d'entregar un esbós del seu projecte i que el govern local decideixi si donar o no autorització.
“Totes les intervencions artístiques o obres d'art que hagin de ser pintades, seran supervisades prèviament per l'ajuntament. Per això, s'haurà de lliurar (...) un esbós de la intervenció a realitzar a fi d'obtenir la corresponent autorització”, resa el text, tal com han avançat diversos diaris locals i madrilenys aquesta setmana. Una mesura que posa en perill la llibertat artística i, per tant, l'èxit d'aquest festival, que ha estat premiat i ha transformat el paisatge del petit municipi de 294 habitants, amb el consegüent impacte que pugui tenir sobre el turisme i, per tant, l'economia local.
Una regulació del festival que també estableix que "no podrà pintar-se en cap façana del municipi frases, dibuixos o similars de caràcter polític o qualsevol altra intervenció que pugui ferir la sensibilitat de les persones o dels diversos col·lectius", amb el que això pugui significar venint des de la dreta, perquè habitualment consideren "política", de forma esbiaixada, qualsevol postura diferent de la seva, especialment les de caràcter crític o reivindicatiu, i "no polític" qualsevol postulat conservador, dretà o hegemònic. A més, l'ordenança contempla l'obligació de retirar de forma "immediata" qualsevol peça d'art que no tingui l'autorització del consistori, encara que sigui en una façana de propietat privada, i que l'obligat a la retirada corri amb les despeses pertinents.
Si hi ha censura, "el projecte s'ha acabat"
Per la seva part, els organitzadors ja han expressat la seva condemna a aquesta "censura" prèvia. "Si es pretén la censura, el projecte s'ha acabat, nosaltres aquest canvi no l'acceptarem", ha advertit Javier López, un membre de l'associació MIAU, a eldiario.es. L'entitat organitzadora recorrerà l'ordenança amb un recurs al contenciós-administratiu. També han convocat una reunió amb els veïns de la localitat per explicar que, mentre l'ordenança estigui vigent, es decideix paralitzar el projecte.
Mural sobre la Guerra Civil com a precedent
Un precedent de polèmica que ha pogut portar a aquesta regulació de l'art del festival es troba en un mural que va fer l'artista Elias Taño, que contenia la frase "L'única pàtria digna d'aquest país encara segueix en cunetes", de la cançó 'Mi patria digna" dels rapers Toni Mejías, de Los Chikos del Maíz, i Pablo Sánchez, del grup La Raíz, coneguts pel seu activisme d'esquerres. Un mural que, segons l'artista, es va fer a casa d'un veí de la localitat que es va allistar a l'Exèrcit republicà a l'inici de la Guerra Civil, com a homenatge i reivindicació. Segons l'alcalde, Marc Diago (PP), en declaracions al diari Mediterráneo, aquesta frase "té un clar contingut polític" i es vol regular "per no dividir el veïnat".