Torna un dels espectacles més bells del Pirineu de Lleida: la brama del cérvol. En els darrers anys s'ha consolidat con un reclam turístic després de l'estiu i Agents Rurals controla els aforaments i els accessos per evitar la invasió d'unes zones on la visita del cérvol es fa notòria.
Entre els mesos de setembre i octubre, els cérvols entren en el període de zel i és quan es pot gaudir de l’espectacle natural en el qual els mascles, a trenc d’alba i als capvespres, es barallen per a atraure el major nombre de femelles, marquen territori, i bramen de manera constant, especialment a primera i última hora del dia.
La Reserva Nacional de Caça (RNC) de l’Alt Pallars, situada a cavall del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, creada l’any 1966, és la més gran de Catalunya, i va suposar un primer grau de protecció per a uns terrenys que posteriorment han assolit la catalogació com a zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o de Parc Natural de l’Alt Pirineu. Un entorn natural privilegiat on es pot gaudir de la fauna salvatge, com cérvols, isards, cabirols, daines, hercs, senglars, ossos, grans rapinyaires, etc.
La Generalitat posa a l'abast dels turistes, la majoria autòctons, un Servei d’Informació amb la intenció de donar a conèixer la brama del cérvol des d’espais que no siguin especialment sensibles a l’espècie i potenciar el major coneixement d’aquest fenomen i les pautes d’actuació.
L’any passat, es van atendre més de 1.000 persones en els diferents punts, xifra que enguany es preveu incrementar. Ja és previst un protocol COVID per evitar aglomeracions i mantenir la seguretat en tots els punts. Des del primer any del Servei, s’hi han anat afegint millores i dinàmiques que han ajudat a una major difusió, dinamisme i interacció entre els visitants, els habitants del territori i els agents turístics.
Les fórmules que es proposen per gaudir d’una brama sense malmetre la tranquil·litat de l’espècie són les següents:
- Des d’un punt d’observació equipat:
- A Gavàs, la Bonaigua i Alós d’Isil, es disposa d’uns punts estratègics de fàcil accés i amb personal tècnic equipat amb material òptic per atendre els visitants, explicar aquest fenomen i facilitar-ne l’observació i escolta.
- Amb l’exclusivitat d’un guia acreditat
- Els guies acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu us poden acompanyar, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l’experiència amb intensitat i seguretat. Podeu consultar les empreses acreditades a la web guiespnaltpirineu.cat.
Fotografia: imatge de recurs d'un cérvol al Pirineu