La tornada a l’escola a Catalunya ja és una realitat i, per tant, és un bon moment per repassar com serà el curs escolar 2022-2023. Aquest curs és interessant perquè incorpora moltes novetats respecte dels cursos anteriors. En primer lloc, l'avançament de l'inici de curs, que comença aquest 5 de setembre i els alumnes tenen més vacances de Nadal.

Aquesta modificació portava a un conflicte entre els sindicats de professors i el Departament d’Educació, que recentment vivia un gran gir: després de mesos de tensió, es desconvocava la vaga de professors després que Educació proposés una reducció de la jornada laboral d'una hora.

Enguany també caldrà estar atents a la situació lingüística de les aules, ara que el castellà ha passat a ser curricular. Altres novetats són el nou currículum, la reducció de ràtios a Infantil 3, i la gratuïtat d’Infantil 2.

✏️ Quan comença el curs escolar 2022-23 a Catalunya? Ja és aquí la tornada a l'escola!
 

Així és el calendari escolar 2022-23

Enguany el curs escolar comença el 5 de setembre pels alumnes d’infantil i primària. Els de secundària, batxillerat i Formació Professional ho fan el 7 de setembre. Es tracta d’una de les mesures que més va colpir la comunitat educativa, perquè el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho van anunciar de la mà i de sorpresa; sense haver-ho negociat prèviament ni amb sindicats ni amb el Consell Escolar, l’òrgan consultor de la conselleria. Així mateix, les vacances de Nadal d’enguany començaran un dia abans, el 21 de desembre. I els centres comptaran amb un dia més de lliure disposició (En comptes de tres, en tindran quatre).

🗓️ Calendari escolar 2022-23 a Catalunya: vacances, dies festius i totes les novetats

Vaga de professors desconvocada

Aquest canvi sobtat en el calendari del curs escolar va causar tant de malestar en la comunitat educativa que milers de professors van sortir al carrer en diverses manifestacions per tal de revertir la mesura i les retallades que s’arrosseguen des de la crisi econòmica de la dècada passada. Finalment, s'ha rebaixat la tensió i s'han desconvocat les vagues previstes pel setembre.

Jornada intensiva

L’alteració del calendari també ha provocat que durant el mes de setembre es farà jornada intensiva als centres educatius de Catalunya. Les escoles públiques, concertades i privades hauran de començar les classes a les nou del matí i les acabaran a la una del migdia, però els centres estan obligats a oferir activitats de lleure fins a les 16:30h. Això ha generat dificultats en alguns centres per trobar monitors que puguin cobrir aquelles hores de lleure, ja que estarà prohibit fer classe lectiva en aquella franja.

El català i la sentència del 25 % del castellà

Cal remuntar-nos a la sentència del 25% per entendre què passarà enguany a les aules catalanes pel que fa a la situació lingüística. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar la Generalitat a garantir que almenys un 25% de les classes al país es fessin en castellà. Per tal d’esquivar aquesta sentència, el Parlament ha aprovat una llei que estableix que l’ús de les llengües s’ha de decidir d’acord amb el projecte lingüístic de cada centre. Això permet treure’s de sobre els percentatges, però el text estableix que el català “és la llengua normalment emprada com a vehicular” i el castellà és “curricular”

I l'última novetat al respecte es coneixia a finals d'agost, quan el TSJC descartava aplicar com a mesura cautelar el 25% de castellà a les escoles catalanes.

Manifestación educación, maestros y profesores, Plaça Sant Jaume, ambiente, cabecera, pancarta, traca - Pau de la Calle
Una de les manifestacions de professors del curs passat, a la plaça de Sant Jaume / Foto: Pau de la Calle

Nou currículum a primària, secundària i batxillerat

Aquest curs 2022-23 també entrarà en vigor un nou currículum a primària, secundària i batxillerat. L’objectiu és que l’ensenyament passi a ser més competencial i que es treballi més transversalment, de manera que les fronteres entre assignatures siguin més permeables. Els centres educatius tindran més hores d’autonomia per decidir quines assignatures volen potenciar més. Pel que fa al batxillerat, també torna a aparèixer el concepte ‘competencial’. És a dir, que els alumnes no seran tan avaluats per la seva capacitat memorística, i sí per si entenen bé els conceptes o si fan una bona recerca d’informació, per exemple. Els estudiants també podran decidir amb més flexibilitat sobre el seu currículum.

Reducció de ràtios a Infantil

Enguany s’iniciarà a Infantil 3 (P3) una reducció de ràtios a les aules. Segons va informar fa uns mesos el Departament d’Educació, això es traduirà en 20 o menys alumnes per aula. La intenció és que la reducció de ràtios es vagi desplegant progressivament a la resta de cursos a mesura que passin els anys. La conselleria pretén que l’any 2030 s'hagin reduït les ràtios a totes les aules, per tal de tenir menys alumnes per professor a les classes d’escoles i instituts.

P2 serà gratis

Aquest curs 2022-23 també compta amb la característica que Infantil 2 passarà a ser gratuït a tots els centres públics del país. És a dir, els 42 que són propietat de la Generalitat i els 947 que són de titularitat municipal. Fins ara, l’executiu català finançava aquests centres públics amb 1.600 euros anuals, i ara pagarà el doble per tal de compensar els diners que paguen les famílies. Pel que fa a les privades (718 centres a Catalunya), les famílies comptaran amb una rebaixa de 800 euros.