La tornada a l’escola. Molts són els pares que anhelen aquest moment després de tres mesos de vacances sense horaris, amb molta gresca, amb pocs límits i amb uns fills que ‘necessiten’ una rutina. Però aquestes ganes s’acaben ràpidament quan es troben cara a cara amb la realitat: la despesa per afrontar el retorn al col·legi. Llibres, material escolar, roba,... i tot plegat després d’un mes en què, qui més que menys, ha gastat el què ha pogut o més.
Es calcula que la tornada a l’escola té un cost d’entre 100 i 300 euros, tot depèn de l’etapa escolar en la que es trobi el nen. La meitat d’aquest pressupost, se l’emporten els llibres, malgrat que cada cop són més les escoles que opten per la reutilització. Un 32% de la despesa es destina a la roba i l’uniforme, i un 14% en material escolar.
Per tots els pares i mares la tornada a l'escola és cara. Així ho veu l'Anna Badia que és mare de dos nens, un d'ells cursarà 2n. d'ESO i l'altre 6è. de primària. Segons explica a El Nacional els llibres de text els va comprar abans de l'estiu per internet i el material escolar s'espera a última hora: "així m'asseguro que els llapis i els retuladors no es gasten abans que comenci el curs".
Si calculo la despesa caic a terra", diu una mare. "Fem inventari del què necessitem i el què podem aprofitar. La compra de sabates, la deixo per última hora perquè el peu sempre creix".
L'Anna Pastor, que és mare de cinc fills entre els quatre i els onze anys, prefereix no calcular quan li costa tornar al 'cole': "si ho faig caic a terra", assegura. El que sí fa és planificar les compres: "Quan acaba el curs fem inventari del què tenim, del què podem aprofitar i en funció d'això comprem". Diu que pel material escolar s'espera a última hora perquè "sempre n'hi ha" però pels llibres i la roba de l'uniforme prefereix planejar-ho per no enganxar-se els dits. En allò que espera fins l'últim moment és en la compra de sabates perquè "el peu sempre creix".
En José Luís Cedeño és pare d'un nen de 5 anys i ja porta gastats 130 euros en material escolar "i això que només té cinc anys", diu. Amb tot es resigna: "No hi ha més remei".
Segons el sotscap de la botiga Abacus de l'Illa Diagonal, Oriol Fuertes, els compradors acostumen a ser previsors: "entre el juny i el juliol venen a comprar els quaderns d'estiu i aprofiten per fer la reserva de llibres. Aquesta setmana i la que ve, venen a recollir les comandes i comprar el material escolar".
Anar a comprar el material escolar sense nens
Per aquestes dates les botigues de compra de material escolar són plenes de pares i fills, just el contrari del què recomana l’Organització de Consumidors i Usuaris. L'OCU aconsella als pares que hi vagin a comprar sols. La raó és molt senzilla: els nens són capaços de demanar-ho ‘tot’ i especialment si és dels seus personatges preferits. El problema? Que qualsevol estoig, bolígraf o llibreta dels dibuixos de moda pot arribar a costar tres vegades més.
És millor anar a comprar sense els fills. S'enamoren de l'estoig de moda que pot costar fins a tres vegades més.
Amb l’objectiu d’estalviar, la mateixa organització també recomana comparar preus, fer una llista d’allò que realment fa falta i aprofitar ofertes i descomptes.
El comparador de preus d’assegurances i serveis Kelisto.com dona 8 consells per evitar una despesa excessiva amb la tornada a l’escola: repassar el material que ja es té, vendre allò que no necessitem, aprofitar les rebaixes d’estiu, treure profit de les promocions, recuperar el material de familiars i amics, revisar les ofertes de finançament, comparar totes les ofertes del mercat i no descartar la compra de llibres de segona mà.
Més compres per internet
Les compres per internet tenen cada cop més adeptes i, com no pot ser d’altra manera, les compres que tenen a veure amb la tornada a l’escola també. L’outlet de moda online Privalia assegura que l’any passat les vendes de material escolar i roba van augmentar un 30% respecte l’any anterior. La principal raó, les ofertes i els descomptes que poden acabar suposant un estalvi important.
El debat de l'uniforme
Amb la tornada a l'escola molts pares descobreixen que els seus fills han crescut: les mànigues de la bata són curtes, els pantalons del xandall arriben al turmell, les samarretes queden estretes i les vambes ja no entren. Això obliga també a fer una altra despesa: la d'omplir l'armari. És aquí on molts pares creuen que el millor és l'ús de l'uniforme que permet estalviar diners i mals de cap -especialment quan es tracta de combinar-. El cert és que l'opinió sobre l'uniforme està molt polaritzada: un 53% dels pares creu està a favor del sí perquè és "més còmode per la logística del dia a dia", per davant del 47% que creuen que els fills han de vestir-se "com els agradi". La postura a favor de l'uniforme la defensen els pares de nens en edat d'escola bressol, preescolar o primària. A mesura que els nens es fan gran guanya la visió de vestir lliurement.