Aquest dilluns és el dia escollit per reprendre el curs escolar després de les vacances de Nadal. Si aquest ja va començar el passat mes de setembre de la manera més atípica de la història per l'aparició de pandèmia de la Covid.19, ara aquesta represa no estarà exempta d'incògnites i incerteses. I és que a la tercera onada del virus se li ha sumat aquests dies la borrasca Filomena, que ha inundat de neu bona part del país.
Qui es mostra absolutament convençut que la tornada es farà amb total normalitat és el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que sí que ha admès, però, que el temporal podrà ocasionar puntualment problemes en alguns centres.
Davant l'onada de fred, Bargalló ha anunciat que el Departament modificarà el protocol de ventilació a les aules, que es readaptarà davant les baixes temperatures previstes per la pròxima setmana. Una de les solucions serà incorporar purificadors d'aire o solucions mecàniques per tal d'evitar fer classe amb les finestres obertes. Tot i això, el conseller ha admés que la Generalitat encara no ha adquirit cap aparell i ha explicat que demà es valoraran els casos.
Com es pretén fer segura la tornada?
L'estratègia del Govern passa per començar demà mateix un cribratge a tots els professionals que treballen a centres educatius. És a dir, les proves es faran sobre la marxa i s'estima que arribin a prop de 170.000 persones que treballen als centres escolars, des del personal docent a administratius, passant per personal d’atenció educativa, monitors de menjador o servei de neteja. Es faran tant a centres públics com concertats i privats, llars d’infants municipals i privades, centres d’educació especial, de formació professional i escoles d’adults.
Al marge d'aquests cribatges, es preveu també la realització de proves PCR voluntàries, que requeriran una autopresa de les mostres. Tot i la dificultat del procediment, el departament d'Alba Vergés l'ha qualificat de "segur, fiable i innocu". La Conselleria facilitarà als centres tot el material necessari per a fer les proves: un escovilló, un tub, gel hidroalcohòlic, les etiquetes identificatives, la capsa de recollida i una bossa transparent.
L'oposició d'experts i la USTEC
Aquesta tornada als centres no ha estat ben vista per alguns experts. Fins a un grup de 18 científics, entre els quals es troben l'epidemiòleg Oriol Mitjà, l'investigador i professor de la Universitat de Leicester Salvador Macip, i el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Alex Arenas han publicat un comunicat amb el següent missatge: "Recomanem amb caràcter d’urgència al Departament de Salut que retardi el reinici de l'activitat educativa en les pròximes setmanes, establint un pla adequat i que no deixi lloc a la improvisació als afectats".
"En la situació epidemiològica actual a Catalunya creiem que el tancament temporal dels centres docents des de l'educació primària a la universitària i l'ús de l'educació per via telemàtica és la millor opció per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de Covid-19", justifiquen.
Per la seva banda, el sindicat USTEC-STEs també s'ha oposat al retorn a les escoles perquè "no s’han pres mesures suficients". El sindicat ha criticat que la conselleria d’Educació “no ha fet els deures” perquè al seu entendre no s’han fet PCR prèvies als professionals, no s’han reduït les ràtios, no hi ha prou mascaretes FFP2 ni sistemes de ventilació adients. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha demanat a Educació que escolti els experts i garanteixi que la tornada a l’escola és segura.
L'amenaça del temporal
Tot i que la borrasca Filomena sembla arribar a la seva fi després d'emblanquinar bona part de Catalunya, es preveu l'arribada d'un corrent de vent atlàntic que impedirà que la situació meteorològica no torni a la normalitat. Es preveu que baixin les temperatures a tot l'Estat i, a Catalunya, la boira s'escamparà, sobretot a la franja de Ponent.
De totes maneres, cal tenir present que el que ja s'ha anomenat com "la nevada del segle" ha emblanquinat moltes zones del país, deixant vies de mobilitat en una situació molt complicada o impracticable. La neu ha seguit caient la matinada d'aquest dilluns a cotes molt baixes, de poc més de 100 metres. Comarques de Tarragona i Lleida, amb gruixos de més de mig metre, s'han vist molt afectades per les darreres embranzides del temporal.
Aquesta continuació de l'onada de fred durarà fins dijous, quan les temperatures tendeixin, de nou, a la normalitat. Fins aleshores, el fred no remetrà i les autoritats alerten del perill del gel. El fred de les nits i matinades farà que la neu quedi glaçada i converteixi les carreteres -sobretot les secundàries que triguen més a netejar-se- en autèntiques pistes de patinatge, amb la formació de plaques de gel.
Transport escolar, suspès a nou comarques
De fet, ahir mateix Protecció Civil va avisar que l'acumulació de neu caiguda impediria prestar el servei de transport escolar demà a les comarques lleidatanes del Segrià -la capital és Lleida-, Urgell, les Garrigues, la Noguera i el Pla d'Urgell, i a les tarragonines de la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà.
Pel que fa a la comarca de l'Alt Camp, únicament ha quedat suspesa la ruta escolar als municipis més elevats de la comarcal, Querol i Mont-ral, mentre que en el cas de la Ribera d'Ebre no han funcionat les rutes escolars a Tivissa i Mora d'Ebre.