Torredembarra, també en emergència educativa. L'Ajuntament d'aquest municipi del Tarragonès ha alertat que les tres escoles públiques del municipi estan al límit de la seva capacitat. En algunes línies l'ocupació de les aules ja supera les ràtios màximes fixades per la Generalitat i el consistori quasi ja no té marge per escolaritzar nous alumnes, per la qual cosa tenen dubtes que puguin atendre tota la demanda de cara al curs vinent. Per tot plegat, segons informa l'ACN, des del consistori ja han avisat els serveis territorials de la Conselleria d'Educació i han demanat recursos per fer front a aquesta realitat, però la resposta que els han donat és "que no hi ha pressupost", segons el regidor d'Educació torrenc, José García.
D'aquesta manera, la ciutat s'ha sumat a altres indrets del territori català que ja s'han declarat en emergència educativa. Primer va ser l'Hospitalet de Llobregat, que va declarar l'"emergència educacional" fa exactament un mes per denunciar la precària situació de les escoles a la ciutat i urgint també la intervenció del Govern i el Parlament. I unes setmanes després van ser una vuitantena de centres educatius del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès que també van fer un crit d'alerta, compartint la "gran preocupació" pel panorama educatiu a Catalunya.
A Torredembarra es viu una situació similar a l'Hospitalet. El 2014, Torredembarra tenia quatre escoles públiques, però la Generalitat en va tancar una per la davallada de la natalitat. En els darrers deu anys, però, la tendència s'ha revertit i la població s'ha incrementat un 25%. Amb la previsió que el nombre de censats continuï a l'alça, ara la situació és molt diferent. De fet, en els nou nivells d'infantil i primària, tres estan al límit de les ràtios que marca el Departament i quatre les superen. A més, també hi ha el problema de la matrícula viva. "Al llarg del curs passat van arribar 124 nanos amb el curs començat, i aquest ja en portem 84", detalla García. Si la tònica es manté, es poden trobar amb la circumstància que el curs vinent no puguin atendre totes les peticions.
Per tot plegat, "se n'està ressentint la qualitat de l'ensenyament", remarca el regidor, però la situació també genera dificultats logístiques als centres. García explica que a l'escola l'Antina han de fer tres torns per dinar i alguns dels infants "han de menjar a l'aula" perquè al menjador escolar no tenen prou lloc. En altres centres han hagut de reconvertir aules polivalents de plàstica o tecnologia en aules convencionals per poder encabir tots els alumnes. I l'escola Molí de Vent "tenia conserge i l'espai que hi havia el volen rehabilitar perquè sigui una aula polivalent", destaca. Per tot plegat, considera que "aquesta situació no es pot allargar en el temps".
Necessiten una nova escola
L'Ajuntament de Torredembarra ja ha començat els contactes amb la Generalitat per reclamar una nova escola. El passat 18 de març van tenir una trobada amb els serveis territorials d'Educació "per comunicar la situació de saturació" i posar damunt la taula la construcció d'un nou centre, però el Govern va explicar que no hi havia diners. "Ja sabem que una escola no es fa d'un any per l'altre, però si no es planifica passarà com amb la sequera", apunta. Per tot plegat, aviat faran "una petició formal" des de l'equip de govern al Departament d'Educació. I García adverteix que volen "un edifici en condicions", i no pas barracons, com passava amb la clausurada escola Mirades.